Германската икономика изненадващо се сви. Идва ли рецесия?


Германската икономика изненадващо се сви. Идва ли рецесия?
Снимка: iStock

9448

Германската икономика неочаквано се сви през четвъртото тримесечие. Това е признак, че най-голямата икономика в Европа може да навлезе в очакваната от мнозина рецесия, макар и вероятно по-слаба от първоначалните опасения.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,2% на тримесечна база в коригирани условия, съобщи федералната статистическа служба Destatis. Експерти по-скоро очакваха икономиката да стагнира. През предходното тримесечие германската икономика нарасна с ревизирани нагоре 0,5% спрямо предходните 3 месеца.

Рецесия – обикновено определяна като две последователни тримесечия на свиване – стана по-вероятна, тъй като много експерти прогнозират, че германската икономика ще се свие и през първото тримесечие на 2023 година. "Зимните месеци се оказват трудни – макар и не толкова трудни, колкото се очакваше първоначално. Тежкият срив на германската икономика все още отсъства, но все още се очертава лека рецесия.", каза главният икономист на VP Bank Томас Гитцел. Най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесия

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза миналата седмица в годишния икономически доклад на правителството, че икономическата криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, вече е управляема, въпреки че високите цени на енергията и повишаването на лихвените проценти означават, че правителството остава предпазливо.

Правителството каза, че икономическата ситуация трябва да се подобри от пролетта нататък и миналата седмица преразгледа прогнозата си за БВП за 2023 г. – предвиждайки растеж от 0,2%, спрямо есенната прогноза за спад от 0,4%.

Що се отнася до Европейската централна банка, очакванията за лихвените проценти е малко вероятно да бъдат повлияни от данните за германското БВП, тъй като инфлационният натиск остава висок, каза икономистът на Helaba bank Ралф Умлауф. ЕЦБ почти се ангажира да повиши основната си лихва с половин процентен пункт тази седмица до 2,5%, за да ограничи инфлацията.

Данните показват, че спадащото частно потребление в Германия е основната причина за намаляването на БВП през четвъртото тримесечие. "Потребителите не са имунизирани срещу ерозия на тяхната покупателна способност поради рекордно високата инфлация", каза главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер.

Инфлацията, движена главно от високите цени на енергията, се понижи за втори пореден месец през декември, като хармонизираните в ЕС потребителски цени се повишиха с 9,6% на годишна база.

Aнализатори обаче прогнозират пред Reuters, че годишната хармонизирана за ЕС инфлация отново ще стане двуцифрена през януари с лек ръст до 10,0%. Предварителната инфлация за януари ще бъде публикувана във вторник.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кризата в Германия повлича след себе си и цялата еврозона

Русия е в историята: Германия има нов любим доставчик на газ

Помощ в кризата: Германия дава до 3000 евро премия и опрощава сметката за газ

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички