Помощ в кризата: Германия дава до 3000 евро премия и опрощава сметката за газ


Помощ в кризата: Германия дава до 3000 евро премия и опрощава сметката за газ
Снимка: iStock

24027

Германия облекчава гражданите си – на фона на инфлацията и високите енергийни цени. На домакинствата ще бъде опростена една месечна сметка за газ. А работещите имат право на премия до 3000 евро. Кой може да я получи, разказва Deutsche Welle.

Германия иска да облекчи гражданите на фона на инфлацията и покачилите се цени за енергия. Въпреки че през последните седмици се забелязва сериозен спад в цената на газа, остава неясно как ще се развива в бъдеще, а и цените все още са високи. Как Германия помага на хората срещу високите цени?

Затова германското правителство реши да опрости декемврийската сметка за газ на домакинствата и по-малките фирми. Проекторешението ще бъде гласувано на 2 ноември. Сумата от едномесечната сметка ще бъде възстановена на потребителите през техните доставчици на газ. Наемателите ще получат парите с годишната си сметка за отопление.

Според експертите основната полза от еднократното плащане на сметките е, че осигурява незабавно облекчение. Недостатъкът е, че насърчава потреблението на енергия – обратното на целта за намаляване на потреблението, пише Reuters.

Германският портал за сравнение на цени Verivox съобщава, че мерките ще намалят разходите за газ за домакинствата с около 41%. "Въпреки това домакинствата са изправени пред много скъпа зима, тъй като повечето от облекченията няма да влязат в сила до следващия март", казва Торстен Щорк, енергиен експерт във Verivox.

Германският енергиен регулатор предупреждава, че са нужни сериозни икономии на газ и енергия, за да се избегне зимата на ограничения и извънредна ситуация с газа. Домакинствата, индустрията и предприятията трябва да намалят потреблението с поне 20%, каза по-рано този месец Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция Bundesnetzagentur.

Спирачка в цената на газа и тока

Тази еднократна помощ трябва да облекчи потребителите докато влезе в сила т.нар. спирачка на цената на газа. Първоначалните планове бяха бъде задействана през пролетта на 2023 г. и предвижда цената на газа да бъда ограничена до максимум 12 цента за киловатчас – но само за 80% от предполагаемото потребление. Смята се, че така все пак домакинствата ще имат стимул да пестят газ. Спирачката ще действа до март или април 2024 г.

Цените на електроенергията, които са силно повлияни от растящите цени на на газ (в Германия електричеството се произвежда основно от газ), също ще бъдат субсидирани от държавата. Изглежда това ще се случи 2 месеца по-рано от тавана на цените на газа.

Германски власти обаче бързат и се стремят спирачката в цените да стане факт още през януари, за да бъдат облекчени гражданите и бизнеса през най-студените месеци януари и февруари.

Министърът на финансите Кристиан Линднер увери, че правителството работи на пълна скорост, за да ограничи цените на електроенергията и газа възможно най-скоро. Но министрите не са сигурни дали изместването на спирачката още през януари е технически възможно, тъй като оставащото време е твърде малко.

За да приложат планирания таван на цената на газа, доставчиците ще трябва да изчислят 80% от предишното потребление на енергия на всяко домакинство и да таксуват разликата между пазарните цени и тавана на държавата, пише thelocal.de.

Тъй като доставчиците действат с различна скорост, има риск някои региони или домакинства да получат облекчение преди други, ако спирачката на цените на газа бъде преместена, предупреждават експерти.

Германските провинции също искат ограничението на цени да влезе в сила възможно най-скоро, тъй като домакинствата и малките фирми се нуждаят от непрекъсната подкрепа. Според тях би било грешка правителство да се забави през зимата.

Мерките са част от плана за 200 млрд. евро за справяне с високите цени на газа. Целта му е да действа като "икономически отбранителен щит" за потребителите.

Кой може да получи премия до 3000 евро?

Правителството прие и още един инструмент в помощ на гражданите в рамките на енергийния и инфлационен пакет. От него обаче полза ще имат най-вече работещите германци. Но не всички. Става дума за извънредна инфлационна премия, която работодателите доброволно могат да изплатят на служителите си. Тя е в размер до 3000 евро и няма да бъде облагана с данъци.

Кой може да получи премията? Всъщност това зависи от работодателя. Но право на нея имат всички работещи – независимо дали са на пълно работно време, или не. Дори и т.нар. миниджобър и студентите, които работят само почасово.

По данни на федералното правителство работодателите могат да изплащат тази премия на своите служители от 26 октомври нататък. Датата, до която тя може да бъде изплащана, без да подлежи на облагане с данъци, е 31 декември 2024 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на газ, нафта и ток в Германия експлодират. Защо?

Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

С какво се отопляват в Германия

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички