С какво се отопляват в Германия


С какво се отопляват в Германия
Снимка: iStock

40354

Нафтата и мазутът са минало, а отоплението на газ губи популярност: бъдещето принадлежи на съвременните технологии, като термопомпите например. Кои са новите тенденции при отоплението на жилищата в Германия, разказва Deutsche Welle.

В момента жилищата в Германия се отопляват предимно с изкопаеми горива: половината домове използват природен газ, 1/4 – нефтопродукти. Различните устройства, използващи електроенергия, са само 5%, показват официалните данни. Все по-голяма роля обаче играят екологичните, и най-вече електрическите технологии, а сред тях на първо място – топлинните помпи, наричани още термопомпи. Те вече доминират в новостроящите се жилища, както сочи информацията на Федералната статистическа служба.

Вече не се монтират системи за отопление с нафта

Има тенденция за намаляване използването на въглеводороди, и на първо място – на природен газ. През 2000 г. газово отопление е било монтирано в 74% от новите жилища в Германия, през 2010 г. – в 53 на сто, а през 2020 г. – само в 39%.

Същевременно германците все по-често се отказват от популярното някога отопление с мазут или нафта. Ако през 2000 г. всяко пето ново жилище е било включвано към котел, то през 2020 г. тази технология вече почти не се прилага в новостроящите се жилища – сведена е до 0,7 на сто.

Обяснението за това е елементарно: през 2026 г. в Германия влиза в сила забрана за монтирането на отопление, използващо нефтопродукти (старите котли ще могат да продължат да се използват, но държавата е готова да субсидира щедро тяхната смяна с по-модерни технологии). Това е една от точките в приетата през 2019 г. правителствена програма за защита на климата.

ВЕИ във всяко второ ново жилище

На мястото на системите за отопление с газ или нафта в новите германски домове все по-често се монтират различни видове топлинни помпи – миналата година техният дял в новопостроените жилища е бил 46%. Статистическото ведомство ги причислява към технологиите, които използват възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – заедно с инсталациите, които топлят домовете с биогаз или дървени пелети.

Затова статистиците заявяват, че миналата година за първи път в историята на Германия над половината от новопостроените жилища (50,5%) са били оборудвани с отоплителни системи, базирани на възобновяеми източници на енергия. Сред тях са например геотермалните топлинни помпи, използващи подземната топлина, и въздушните, които поемат топлината от въздуха.

Впрочем електроенергията, с която работят тези устройства, в Германия все по-често се произвежда от ВЕИ. През 2020 г. техният дял за първи път надхвърли 50% от използваната електроенергия в страната. Германия намалява таксите за потребление на ток

Това ли е отоплението на бъдещето?

Медиите обичайно сравняват топлинните помпи с климатици, включени на отоплителен режим, или с хладилници, които обаче работят в обратна посока – от студено към топло. По данни на Федералния съюз на производителите на такива помпи, през 2020 г. техният брой в страната е достигнал един милион.

Няколко дни след парламентарните избори тази организация представи на бъдещия парламент и на бъдещото правителство програма за увеличаване на броя на помпите до 3 милиона през 2025 г., и до 6 милиона през 2030 г. "Вече има планове за броя на електромобилите и вятърните генератори, време е да бъдат обхванати и топлинните помпи", се казва в документа.

Неговата цел е да накара политиците в Германия да дадат сигнал, че преминаването към такъв вид отопление е част от мащабната програма за защита на климата, след което да вземат конкретни законодателни и организационни решения, осигуряващи стабилен приток на кадри и инвестиции в тази сравнително нова сфера.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички