Германия намалява таксите за потребление на ток


Германия намалява таксите за потребление на ток
Снимка: Getty Images/Guliver

7965

Германското правителство ще намали драстично таксата върху потреблението на електроенергия от 2022 г., за да облекчи тежестта върху потребителите, съобщиха операторите на мрежи, предаде БНР. Рекордна инфлация в Германия

Таксата по Закона за възобновяемите енергийни източници (EEG), използвана за финансиране на разширяването на соларните и вятърните централи, ще намалее с повече от 40 % до 3,723 цента за киловатчас от 1 януари, се посочва в изявление на 50Herz Transmission, Amprion, TenneT TSO и TransnetBW.

Това е най-голямото намаление досега, откакто зелената такса беше въведена през 2000 г., за да се подпомогне преходът на водещата европейска икономика от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви наскоро, че таксата EEG трябва да бъде премахната напълно през следващите няколко години, "за да се запази достъпността на електроенергията".

Недостигът ще бъде компенсиран с по-високи държавни субсидии, отчасти благодарение на данъка върху въглеродните емисии, въведен в началото на 2021 г.

Германците вече имат най-високите сметки за електроенергия в Европейския съюз и с наближаването на зимата нараства натискът върху правителството да помогне за смекчаване на надвисналата криза с цените на енергията.

През последните месеци цените на природния газ в Европа се повишиха, тъй като търсенето нарасна с излизането на икономиките от ограниченията, предизвикани от пандемията. Запасите вече бяха ниски след дългата и студена предишна зима.

Цените на едро на природния газ, които са водещият индикатор за общите цени на енергията в Европа, се увеличиха повече от три пъти през тази година. Цените на петрола и въглищата също скочиха, което подхранва опасенията за рязко покачване на инфлацията и скок на сметките за енергия.

Лидерите на ЕС ще обсъдят енергийния въпрос на среща на върха следващата седмица.

Европейската комисия предложи държавите-членки временно да намалят данъците и налозите, за да намалят сметките за енергия на домакинствата и предприятията. Цените на тока в Европа се успокоиха, но остават високи

Правителството на Франция се ангажира да блокира по-нататъшното увеличение на цените на газа и електроенергията до април.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички