Рекордна инфлация в Германия


Рекордна инфлация в Германия
Снимка: iStock/Guliver

3345

Годишната потребителска инфлация в Германия се ускори през септември за пореден месец, достигайки най-високо ниво от 1993 г. насам, показват неревизираните окончателни данни на немската федерална статистика. Ценовият натиск се засилва,  тъй като компаниите в страната се борят с недостига на доставки и растящи производствени цени, най-вече на енергийните цени. Европа - несигурно възстановяване и висока инфлация

Потребителската инфлация в Германия се ускори през септември до 4,1% спрямо година по-рано, надвишавайки съществено за пореден месец целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от около 2 на сто, според окончателните данни на Destatis, цитирани от БНР. 

Индексът на потребителските цени (CPI) остана през септември на нивото от предходния месец, но на годишна база инфлацията в Германия се ускори до 4,1% от 4,0% през август. 

Това е най-високата годишна инфлация в страната от началото на 90-те години на миналия век (от декември 1993 г.).

Годишният темп на ценовия растеж при стоките достигна 6,1%, докато цените на енергията скочиха с 14,3%.

"Темпото на увеличение на цените се повиши за трети пореден месец. Това се дължи основно на базовите ефекти, тъй като сравняваме текущите цени с много ниските цени от предходната година. Особено таксата за въглероден диоксид (CO2), въведена в началото на годината, имаше сериозен възходящ ефект върху темповете на увеличение на цените по отношение на енергийните продукти", коментира Кристоф-Мартин Май, ръководител на секция "Потребителски цени" във Федералната статистическа служба.

Забележителен ръст от 76,5% отчетоха през септември цените на горивата за отопление, докато моторните горива поскъпнаха с 28,4 на сто, цените на природния газ пък нараснаха с 5,7%, а тези на тока - с 2 на сто. Газът в Европа скочи до исторически връх

Солиден ръст с 4,9% през септември имаше и при цените на храните, цените на зеленчуците се повишиха с 9,2%, а на млечните продукти и яйцата - с 5,5 на сто. Цените на услугите пък нараснаха през септември с 2,5%.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък нарасна през септември с 0,3% спрямо август и също се ускори на годишна база до 4,1% от 3,4% месец по-рано. Дефицит на суровини и материали в Германия

Това е най-високата хармонизирана инфлация в Германия от януари 1997, от когато започнаха да се калкулират данните за индекса HICP.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички