Защо хаосът в Русия може да предизвика проблеми за световната икономика


Защо хаосът в Русия може да предизвика проблеми за световната икономика
Снимка: Pixabay

5917

След пандемията и войната в Украйна, последвани от инфлационния шок, световната икономика се намира в несигурно състояние. Последното нещо, от което има нужда сега е още една неприятна изненада.

Това почти се случи през уикенда, когато недоволни руски наемници маршируваха към Москва, предизвиквайки острото предупреждение от президента Владимир Путин, че страната е на ръба на „гражданска война“, подобна на събитията от 1917 година.

Въоръженият бунт е обезвреден, поне засега, но бидейки най-сериозното предизвикателство за властта на Путин от 23 години насам, все още има възможност всичко това да доведе до период на смут и промяна, пише CNN.

„В момента Путин има тотален хаос”, казва професорът от Yale и експерт по Русия Джефри Зоненфелд.

Русия изпадна от десетте най-големи икономики в света, с брутен вътрешен продукт приблизително съпоставим с този на Австралия, но си остава един от най-големите доставчици на енергия на глобалния пазар, включително Китай и Индия, въпреки западните санкции, наложени в заради инвазията на Москва в Украйна, започнала през февруари 2022 година.

Анализатори от Rystad Energy посочват, че поредицата от геополитически несигурности в основни производители на петрол през последните 35 години, вариращи от граждански вълнения до опити за преврат, въоръжени конфликти и смени на правителства, са добавяли средно по 8% към цената на петрола в първите 5 дни след събитията.

Как повлия политическата нестабилност в Русия на рублата и борсите?

Всяка значителна загуба за руския енергиен сектор може да принуди Китай и Индия да се конкурират със Западните страни за доставки от други производители. Ако политическият хаос ограничи износа на други суровини, като зърно или торове, това също може да доведе до нарушаване на търсенето и предлагането. А това би повишило цените за всички.

Ричард Бронз, ръководител геополитика и съосновател на Energy Aspects, посочва, че пазарите сега биха имали нужда да разберат до каква степен цените биха се повишили, за да отразят сериозни риск свързан с руските доставки – гледна точка, споделяна и от други икономисти.

Наемниците от "Вагнер" в град Ростов на Дон;

Снимка: Twitter/Nexta 

"Този привиден опит за преврат само носи несигурност, която може да се отрази под формата на по-високи цени”, казва Мат Смит, петролен анализатор в Kpler.

“Такива катаклизми и несигурност, каквито видяхме през последните дни, биха могли да доведат до подкрепа на цените предвид потенциала за прекъсвания на доставките - и страха от тях - това не беше съображение преди уикенда.”, казва той.

Глобалните цени на енергията и храните се изстреляха нагоре след началото на инвазията в Украйна, ускорявайки инфлацията в Европа и САЩ. Инфлацията се понижи от достигнатите пикове, но битката за овладяване на цените не е приключила и сега се намира в решителна фаза.

Критичен момент

„Последна стъпка от пътуването за възстановяване на ценовата стабилност ще бъде най-трудната”, посочват в доклад от Банката за международни разплащания (BIS) – банката на националните централни банки.

Съществува „материален риск инфлационната психология да се наложи“, което води до това, което икономистите описват като спирала на заплатите и цените, се казва в доклада.

„Глобалната икономика е в критичен момент. Неумолими предизвикателства трябва да бъдат разгледани“, казва генералният мениджър Агустин Карстенс на годишното общо събрание на BIS в Базел.

ОПЕК: Петролът е незаменим в обозримо бъдеще, търсенето ще продължи да нараства

Сигналите, че глобалното търсене на енергия може да отслабне през тази година на фона на забавящите се икономика, понижи цената на суровия щатски петрол с близо 14% през тази година до малко под 70 долара за барел. Преди година цената бе прехвърлила 120 долара за барел.

Международният бенчмарк – петролът тип Брент – е поевтинял със сходни темпове.

Но всичко, което може да постави под риск способността на Русия да поддържа доставките си на глобалния енергиен пазар ще бъде наблюдавано отблизо от политиците на Запад и най-големите клиенти на Москва от Азия.

„Ако нещо... наруши тези потоци, тогава това определено би било риск за повишаване на цените на петрола, особено след като вече навлизаме в част от годината, когато се очаква световното търсене на петрол значително да надвиши предлагането.”, казва Бронз.

Нова Венецуела?

Либия и Венецуела са извор на множество примери за това как гражданска война и вътрешна борба за власт могат да подкопаят износа на енергия.

Петролното производство на Либия намаля от около 1.7 млн. барела на ден до рекордно дъно от едва 365 000 барела на ден през 2020 година, според данните на Агенцията за енергийна информация на САЩ.

Производството на Венецуела също се сви до дъна, невиждани от няколко десетилетия, през същата година, според анализ на мозъчния тръст Council on Foreign Relations.

Русия обаче е далеч по-важен играч. С почти 10 млн. барела на ден, страната произвежда около 10% от глобалното търсене на суров петрол. А с общ износ на петрол от близо 8 млн. барела на ден, Русия е втората най-голяма сила с голяма разлика след Саудитска Арабия в ОПЕК+.

Западните санкции постигнаха желания резултат да намалят приходите на Москва от енергиен износ, но износът на петрол на Русия, на база обеми, се възстанови до нивата от преди инвазията в Украйна, тъй като Китай и Индия се възползваха от количествата, избегнати от страните от Г-7.

Бронз от Energy Aspects е предпазлив относно правенето на паралели с Либия и Венецуела. По-добро сравнение би могло да бъде непосредствените последствия от падането на Съветския съюз. Възстановяването на петролната индустрия на Русия отне доста време след това събитие.

Руската валута потъна, над 100 рубли за долар

 „Имаха проблеми по отношение на инвестициите и реални проблеми по отношение на стабилността в петролния сектор, който вече беше сериозно увреден през последните години на Съветския съюз.”, казва той.

Според Зоненфелд, рисковете руският катаклизъм да отслаби световната икономика е намалял през последните 18 месеца. Войната в Украйна е имала обратен ефект, като е принудила Европа да се обърне към алтернативни източници, добавя той.

Въпреки че е твърде рано да се каже, че нещо ще се случи или ще се промени, „това в никакъв случай не е приключило, поради което повдига нови въпроси какво може да последва“, казва Бронз.

Може ли икономиката на Русия да бъде самодостатъчна?

ЕС се споразумя за 11-ия пакет санкции срещу Русия

Има ли как Европа да използва замразените руски активи, за да плати за възстановяването на Украйна?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички