ЕС се споразумя за 11-ия пакет санкции срещу Русия


ЕС се споразумя за 11-ия пакет санкции срещу Русия
Снимка: iStock

2930

Постоянните представители на страните членки в Европейския съюз в Брюксел са постигнали споразумение по 11-ия санкционен пакет срещу Русия, предава шведското председателство. В него са включени мерки, насочени срещу заобикалянето на санкциите. За първи път ще могат да бъдат санкционирани трети страни, които помагат на Москва да избегне санкционния режим.

Ограничителни мерки ще могат да се налагат в случай, че държави не спазват западните санкции или не могат да обяснят внезапния скок на търговията със забранени стоки, твърди Politico, предава БНР.

Източници от Съвета уточняват, че се въвежда възможността за изключителни мерки, които да бъдат налагани в краен случай. Те включват ограничаване на продажбата, снабдяването, трансфера или износа на чувствителни стоки с двойно предназначение и технологии за трети страни, чиято юрисдикция е доказала, че представлява продължителна и висока опасност от използване за заобикаляне на санкциите.

За да се минимизира рискът от заобикалянето на санкциите, се въвежда забрана за транзит през територията на Русия на стоки и технологии, които биха помогнали за засилването на военната и технологичната ѝ мощ или за развитието на сектора на отбраната и сигурността. Пакетът разширява списъка от подлежащи на ограничение стоки, представляващи такава заплаха.

Удължава се срокът за отнемането на лицензите за излъчване в ЕС на 5 руски медии, контролирани от Кремъл. Забранява се и акостирането в пристанищата и шлюзовете на територията на ЕС на съдове, извършващи трансфери от един на друг кораб. Това ще става, когато компетентните органи имат основателна причина да подозират, че определен плавателен съд нарушава забраната за внос по море в ЕС на руски суров петрол или негови продукти или превозва същите, купени на цена, надвишаваща тавана, договорен от ЕС и Г-7.

Общо 71 лица и 33 образувания са вкарани в „черен“ списък като отговорни за деяния, сред които незаконно депортиране на украински деца в Русия.

 

 

Писмената процедура по одобряването на санкциите приклюва на 23 юни.

Страните от ЕС спорят за новите мерки от средата на май и това заплаше да засенчи срещата на върха на ЕС следващата седмица. Няколко страни, като Германия, се тревожат, че такъв механизъм ще навреди на дипломатическите отношения и ще тласне някои държави в обятията на Русия и Китай.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е приветствала политическото споразумение. Според нея мерките ще нанесат допълнителен удар по военната машина на Путин заради затегнатите експортни ограничения, насочени срещу организации, подкрепящи Кремъл.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои страни се оказаха големите печеливши от руската изолация?

Кремъл прибягна до изнудване на партньорите си. Защо?

ЕС е блокирал активи за милиарди на руската централна банка

Нова фаза в икономическата война на Русия със Запада

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички