Страните от Централна Азия са заплашени от санкции заради печалбите от руската изолация


Страните от Централна Азия са заплашени от санкции заради печалбите от руската изолация
Снимка: iStock

3264

Страните от Централна Азия се оказаха сред големите печеливши от войната в Украйна. БВП на Грузия през 2022 г. нарасна с малко над 10%, а на Армения – с 12,6%, сочат данни на МВФ, цитирани от CNBC. През 2023 г. ръстът на икономиките на двете страни вероятно ще се забави до 4% за Грузия и 5,5% за Армения, следствие от проблемите в целия регион.

Статистиката показва, че Русия се превръща в основен търговски партньор на Армения, както и е сред водещите на Грузия. През 2022 г. износът на грузински стоки към Русия се увеличава със 7% до 651 млн. долара. Същевременно вносът на руски стоки в страната надхвръля сумата от 1,8 млрд. долара, което е ръст от 80%.

Паричните трансфери от Русия в Грузия растат 5 пъти до 2,07 млрд. долара, сочат данни на грузинската неправителствена организация Институт за развитие на свободата на информацията.

Властите в Тбилиси отказват коментар за водещите стоки в търговията с Русия. Статистиката на страната обаче отчита, че двете страни търгуват основно с автомобили, петрол и „Други“, като специално износът на автомобилиот Грузия към Русия се учетворява спрямо 2021 г.

„При някои стоки износът нараства 500% -1000% и това изглежда притеснително. Дори и да няма нищо незаконно, не става въпрос за санкиционирани стоки, ние подозираме, че може да става дума за стоки с възможна двойна употреба, като например перални, които се оказа, че могат да бъдат използвани по много начини"“, коментира Михаил Кукава от Института за развитие на свободата на информация пред CNBC.

Западът отдавна заяви, че Русия се възползва от държави като Грузия, Армения, Киргизстан или Турция, за да заобикаля санкциите. В свои анализи Европейската банка за възстановяване и развитие ги нарича посредници за потъналата в изолация Русия. Данните на институцията сочат съществен ръст на износа от ЕС и Великобритания към Кавказ и Централна Азия. След това стоките се пренасочват към Русия.

Според изчисленията на ЕБВР тази „посредническа“ дейност добавя около 4-6% към ръста на БВП за Армения и Киргизстан. Пред CNBC зам.-председателят на централната банка на Армения Армен Нурбекян заяви, че спазването на санкциите е абсолютен приоритет. Според него правителството анализира търговките отношения със своите партньори на седмична база.

„Ние сме в много турбулентен регион, така че знаем какво означава да си около държави, които са под санкции, и мисля, че успяхме доста успешно да управляваме икономиката си по начин, по който стоим далеч от проблемните случаи“, допълва той.

По данни на Нурбекян ръстът в износа към Русия се дължи на храни и селскостопански стоки и на автомобили, като арменската икономика е получила позитиви от изтеглянето на редица компании от руския пазар.

В ЕС обсъждат начини за ограничаване на възможностите на Русия да заобикаля ограниченията. Това е в основата на 11-я пакет от санкциите, но още няма никаква яснота какво ще съдържа и кога ще бъде одобрен. 10-ят пакет със европейски санкции беше публикуван в края на февруари.

Според анализатори, цитирани от CNBC, новите ограничения, консултирани и с Г-7, вероятно ще бъдат такива, че да накарат някои държави да преосмислят своята политика спрямо търговията с Русия.

„Запазването на икономическата зависимост от Русия ще означава край на възможностите за търговия с ЕС, САЩ и други западни държани. Това е особено важно за държава, която се стреми към членство в НАТО и ЕС“, предупреждава Михаил Кукава.

Грузия подаде молба за членство в ЕС през март 2022 г., малко след Украйна, но още не е получила статут на кандидат. Тбилиси отдавна заявява и желанието си да стане част от НАТО, като подкрепата и за двата съюза в страната е голяма.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия чупи рекорди в износа на петрол към Китай и Индия

Русия купува десетки чуждестранни товарни кораби за милиарди долари

Как Гърция помага на Путин да избегне санкциите на ЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички