Русия планира да купи чуждестранни товарни кораби за над 2 млрд. долара


Русия планира да купи чуждестранни товарни кораби за над 2 млрд. долара
Снимка: iStock

8075

Русия планира да купи до 2034 г. 85 плавателни съда по програмата за държавни субсидии за купуване на флот за външнотърговски операции, като отдели над 150 млрд. рубли (над 2 млрд. долара по сегашния курс). Това пише „Комерсант“, позовавайки се на свои източници, запознати с проекта.

Става въпрос за различни видове и размери кораби, които вече са използвани или са в процес на строителство. Предвижда се, първо да бъдат взети кораби за насипни товари, каквито Русия почти няма, като може да бъдат поръчани 60 кораба, включително 12 с размер Capesize (най-големите кораби, които заради размерите си не могат да преминават през Суецкия и Панамския канал).

Програмата включва и 7 многоцелеви кораба, между 7 и 9 контейнеровоза и 15 танкера, като не се уточнява за какви товари ще са предназначени. Според един от източниците на изданието, не става въпрос за петролни танкери.

Планира се банките да отпуснат над 150 млрд. рубли, от които правителството ще субсидира около 70 млрд. рубли, включително 24 млрд. рубли в следващите 2 години.

Държавните субсидии ще се дават не само за строителството на кораби, но и за попълване на флота от вторичния пазар. С тяхна помощ местните власти планират да подобрят ситуацията с износа и вноса на товари по море.

През 2022 г. кораби, неконтролирани от руски компании, са извършвали 70% от доставките по море, което предвид санкциите на Русия, може да представлява заплаха за доставките, смятат руски експерти.

Графикът за финансиране с държавни средства по програмата за купуване на товарни кораби още не е уточнен. Според един от източниците на изданието, през 2023-2024 г. ще бъдат отпуснати съответно 11 млрд. и 13 млрд. рубли, според друг – съответно 5 млрд. и 30 млрд. рубли. А от руските Министерство на финансите и Министерство на транспорта няма потвърдена информация.

В края на 2022 г. ръководителят на „Росморречфлот“ (руският морски и речен флот) Захарий Джиоев заяви, че за да бъде Русия независима от чуждестранни превозвачи по вода, са ѝ необходими поне 400 товарни кораби и танкери. Експертът обаче не посочва общата им стойност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Корабният гигант Maersk напуска руския пазар

Как Гърция помага на Путин да избегне санкциите на ЕС

Ефектът от санкциите: Приходите на Русия от петрол и газ се сринаха с 40%

Край на енергийните свръхдоходи: Русия губи стотици милиони долари на ден

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички