Приходите на Русия от петрол и газ се сринаха с 40%, 1,9 млн. барела в морето чакат купувачи


Приходите на Русия от петрол и газ се сринаха с 40%, 1,9 млн. барела в морето чакат купувачи
Снимка: iStock

3578

Приходите на Русия от износ на нефт и газ през януари възлизат на 18,5 млрд. долара, или с 38% по-малко от 30 млрд. долара, които Москва получи през януари 2022 г., сочат данните на Международната агенция по енергетика.

Според изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол западните мерки срещу руския енергиен износ са „постигнали целта си да стабилизират петролните пазари и намаляване на приходите на Москва от петрол и газ“.

„Ние очакваме, че понижението на приходите от нефт и газ ще е още по-рязко през следващите месеци. И ситуацията ще продължи да се влошава в средносрочна перспектива заради липсата на достъп до технологии и инвестиции“, заяви Бирол, цитиран от Reuters. Западът нанася фатален удар на руския петрол

Според руското министерство на финансите, през януари 2023 г. дефицитът в руския бюджет е нараснал 14 пъти спрямо януари 2022 г. и вече е 1,8 трлн. рубли. Приходите от газ и нефт са се сринали с 46%, което се дължи на спада в цените на петрол тип Urals и съкращаването на експорта на газ.

Миналата седмица ЕС публикува 10-ия пакет санкции срещу Русия, а Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Канада въведоха други собствени ограничения.

Доказателство за ефекта на западните санкции са „заседналите“ кораби с 1,9 млн. барела дизелово гориво от Русия (сочат данни Kpler, цитирани от Bloomberg). Тези огромни количества – рекордни от октомври 2020 г., се реят в моретата като в плаващи складове в очакване на купувачи. Купувачи обаче няма, защото компаниите избягват да се снабдяват с горива под санкции. Друг фактор е топлата зима, която допълнително свива търсенето. Танкери с руски петрол може да бъдат изоставени в морето

В началото на зимата европейските рафинерии повишиха производството, за да се подготвят за студения сезон и за евентуален дефицит. Освен това преди да влязат в сила санкциите, имаше силен внос от Русия и така в момента Европа е солидно запасена с дизел.

И все пак, въпреки санкциите, руските производители на суров петрол са изнесли 7,32 млн. барела на ден суров петрол и сурови петролни продукти през февруари, сочат данните на Kpler. Количеството изнесени товари на ден е почти колкото изнесеното през декември, малко след влизането в сила на санкциите срещу суровия петрол.

Русия заяви, че този месец ще намали производството си на суров петрол с 500 000 барела на ден. А Индия е изправена пред строг контрол от финансисти, за да докаже, че нейният суров петрол, купен от Русия, под горната цена от 60 долара. Недостиг, високи цени и неяснота: Какво се задава след ембаргото на руския петрол?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Напук на санкциите: Русия ще спечели 100 млрд. долара повече от петрол и газ

Преди санкциите: Русия загуби 90% от най-големия си европейски петролен пазар

След санкциите: България е втора в света по внос на руски нефт по море

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички