Недостиг, високи цени и неяснота: Какво се задава след ембаргото на руския петрол?


Недостиг, високи цени и неяснота: Какво се задава след ембаргото на руския петрол?
Снимка: iStock

4885

Търговията с петрол със сигурност ще бъде прекроена през следващите месеци заради предстоящите по-строги санкции за руския петрол. Липсата на яснота около мерките обаче пречи на пазарите да се подготвят.

Официално на 5 декември влиза в сила петролното ембарго на ЕС, което забранява вноса на руски петрол в общността по море. Дерогация има България, която ще продължи да получава петрол до края на 2024 г. – за този период страната ни трябва да настрои производството в рафинерията в Бургас за използване на алтернативни горива. ЕС има нов план за руското петролно ембарго, България получава отсрочка

В следващите 2 години ще бъде позволен и вносът на руски петрол в ЕС през тръбопроводи – за Унгария, Чехия и Словакия, защото те нямат излаз на море, а от там и достъп до алтернативи. Правилата забраняват вноса в ЕС, както и износа на преработен руски петрол, получен по силата на дерогациите, към други страни от ЕС или трети страни. В документа формално е написано, че ограничението е за внесения през тръбопроводите петрол. И въпреки че България получава суровината през морски терминал, това няма да позволи на страната ни да се възползва от тази "вратичка" в регламента.

Забраната за внос на руски горива влиза в сила от февруари 2023 г. Хърватия ще има дерогация, тъй като е силно зависима от вноса на петролни продукти. Заради санкциите: Сърбия бърза да намали енергийната си зависимост от Русия

Извън ЕС страните от Г-7 се договориха за таван на цената на руския петрол, но подробности все още липсват, което оставя търговците, рафинериите и участниците на енергийния пазар в неведение какво следва, пише The Wall Street Journal. Назрява и притеснението за ответна реакция от Москва, което също би повлияло на доставките на петрол в световен мащаб.

От средата на октомври цената на петрола отново се увеличи и търговците очакват това да продължи, особено ако руският президент изпълни заканите си. Може да липсва яснота около взeмането на мерки, но със сигурност най-сериозно отражение от тях ще има върху цената на горивата за европейците. От години Европа разчита на вноса на дизел от руските рафинерии както за автомобилния транспорт, така и за индустрията и селското стопанство. По време на пандемията много европейски рафинерии затвориха, което още повече увеличи зависимостта от Русия. Европа е на прага на криза с дизела. Какво следва?

Резервите от горивото намаляват и заради стачката във френските рафинерии, приключила преди броени дни. Още преди протестите стана ясно, че резервите от горива в Нидерландия – основен търговски хъб и място за съхранение на енергоизточници, спадат с 40% на годишна база. Освен това, много европейски индустрии се преориентираха към алтернативните горива, за да избегнат високите цени на природния газ.

Европейският бизнес се опитва да си осигури алтернативи – от Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства. Но в ЕС все още влизат по 400 000 барела дизел от общо 1,7 млн. барела внос на ден. Следователно според анализаторската компания Rystad Energy замяната на руските горива няма да премине гладко. Европа ще бъде принудена да плаща исканата от производителите цена, а тя вероятно няма да бъде ниска, посочват анализатори, цитирани от WSJ. Ако колата ви е на дизел, скоро ще плащате повече

Резервите от дизел в САЩ също са под обичайните за есента нива, което доведе до скок в цената. Скъпите горива са главна тема в дискусиите около предстоящите междинни избори за Конгреса и накараха президента Джо Байдън да притисне рафинериите да увеличат производството. Недостигът е главно по Източното крайбрежие, конкуриращо се с Европа за петролните доставки. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Западните съюзници се стремят да ограничат приходите, които Русия получава от търговията с енергийни ресурси и които насочва към войната в Украйна. Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Предстои още по-сериозно поскъпване на горивата

Предстои невиждано поскъпване на петрола

Преди петролното ембарго на ЕС: "Лукойл" удвои печалбата си

Европа уж се отказва от руския нефт, но още е най-големият му купувач

Русия: Ембаргото върху петрола ще струва на Европа 400 милиарда долара

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички