Наред с всички кризи, Европа добавя и още една - тази с дизела


Наред с всички кризи, Европа добавя и още една - тази с дизела
Снимка: iStock

11128

Когато става дума за енергийната криза в Европа, обикновено се обсъждат високите цени на природния газ и на електричеството. В последно време обаче дизелът все по-често също застава под светлината на прожекторите.

Дизеловото гориво е двигателят на световната икономика. Използва се в транспорта, за отопление, в индустрията, което означава, че поскъпването му може да доведе до ръст на почти всичко – от стоки и услуги до отопление на домове и обществени сгради.

"На макроикономическо равнище по-високите цени на горивата увеличават инфлацията и ограничават икономическия растеж", коментира за Bloomberg Марк Уилямс, анализатор на петролните пазари в консултантската компания Wood Mackenzie. По думите му с поскъпването на дизеловото гориво се увеличават и цените на редица стоки и услуги, което се отразява пряко на потребителите. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

Затова високите цени на дизеловото гориво засягат всеки, тъй като те директно участват при формирането на цените на транспортните услуги, при разходите за отопление на сградите, както и на продукцията на редица индустрии. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Последици от частичното петролно ембарго срещу Русия?

Камионите буквало поглъщат дизела, докато транспортират различни товари, десетки милиони автомобили на Стария континент са с дизелови двигатели, а в редица заводи задвижват тежкото си оборудване с него. На този фон неговите цени нарастват в Европа седмици преди зимния сезон. Ситуацията се усложнява и заради очаквания сериозен срив на доставките.

Русия е най-големият износител на дизел за европейските страни. През февруари 2023 г. ще влязат в сила санкциите на ЕС върху доставките по море на руски петролни продукти (след като от декември 2022 г. се налага подобна забрана за вноса на суров петрол от Русия), в отговор на войната в Украйна. Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

На този фон през септември европейските страни са внесли 40% от дизеловото си гориво от Русия. Според Bloomberg Москва продължава да реализира в Европа около 80% от всичките си петролни доставки. Европа уж се отказва от руския нефт, но още е най-големият му купувач

На 3 юни тази година ЕС одобри правото на България временно да не участва в частичното петролно ембарго срещу Русия. Страната ни получи временна отсрочка, което ѝ дава право да не е част от страните, забранили вноса на руски суров петрол по море. Нов план за руското петролно ембарго: България получава отсрочка

Проблеми и в страните от ЕС

Към момента и други фактори оказват влияние върху европейския пазар на дизел. През последните седмици разликата между цената на суровия петрол, доставен в петролните рафинерии, и на петролните продукти, получени при преработката му, достига в Европа най-високите си исторически нива, пише Reuters. Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

Това се случва на фона на продължаващите седмици стачки на служители в петролния сектор във Франция, които блокираха над 50% от продукцията на петролните ѝ рафинерии и предизвикаха сериозен недостиг на горива на някои бензиностанции в страната. Затова и цените на дизеловото гориво във Франция се увеличиха, а страната е принудена да увеличи вноса му. Дизелът и метанът поскъпват най-много

Стачките засягат предимно петролни рафинерии и депа на френската корпорация TotalEnergies и съоръжения на местното подразделение на американския гигант ExxonMobil. Все пак има някаква надежда, след като в края на миналата седмица работници във френското подразделение на ExxonMobil спряха трудовия протест, но голяма петролна рафинерия на TotalEnergies в Нормандия, в северозападната част на Франция, остава блокирана заради стачката.

В най-голямата петролна рафинерия в Европа, която се намира в Нидерландия е собственост на енергийния гигант Shell, през миналата седмица е настъпил "малък технически проблем", който обаче предизвикал притеснения на пазара на горива, отбелязва Bloomberg.

В допълнение в част от петролните рафинерии в Европа има планови ремонти, което ограничава доставките на горива. Горивата у нас са сред най-бързо поскъпващите в Европа

Освен това, запасите от дизелово гориво в хъба за търговия с петролни продукти в Амстердам, Ротердам и Антверпен (ARA), ключов за Европа, са на най-ниското си равнище през тази част на годината от 2007 г. насам, по данни на компанията за проучвания на петролните пазари Insights Global.

"Доставките на пазара на дизел вече са ограничени. Много лесно може да се окажем притиснати през зимата", посочва Хелге Мартинсен, старши анализатор на петролните пазари в норвежката финансова институция DNB Bank ASA. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Подобни проблеми са рядкост в Европа, тъй като петролните рафинерии на Стария континент не произвеждат достатъчно дизелово гориво, за да задоволят вътрешното потребление и затова обичайно европейските страни внасят значителна част от него от САЩ, както и от Азия, предава Reuters. Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Заради високите цени на дизела в Европа доставки се пренасочват към Стария континент от държави в Близкия изток и от други страни в Азия, но това не е достатъчно, за да се задоволи търсенето му. То нараства, тъй като някои европейски индустрии започват да използват нафта при производствените си процеси вместо природен газ, който също поскъпна драстично след началото на войната в Украйна. Редица страни, сред които Швеция и Германия, вече предупредиха за увеличено потребление на петрол и петролни продукти в опит да се замени скъпият газ. Бензинът и дизелът ще стават все по-скъпи

Какво следва?

Вносът на дизелово гориво от САЩ в Европа нараства през последните месеци на фона на спад на запасите и зад Океана, което води до неговото поскъпване.

Ръстът на цените на дизела в САЩ е поредната лоша новина за редица европейски страни, които са изправени пред най-високите нива на инфлация от десетилетия. Техните правителства искат да избегнат навлизането на икономиките им в рецесия на фона на опасенията, че природният газ и електроенергията ще поскъпнат още през предстоящата зима.

Ако и цените на дизеловото гориво останат високи, ситуацията и за управляващите, и за потребителите в много държави в Европа ще се усложни допълнително, отбелязва Bloomberg. БПГА: Задава се ново поскъпване на дизела и бензина

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички