БПГА: Задава се ново поскъпване на дизела и бензина


БПГА: Задава се ново поскъпване на дизела и бензина
Снимка: iStock

13879

Горивата у нас ще продължат да поскъпват, прогнозира в ефира на БНТ председателят на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев. Според него цената на дизела ще върви нагоре, както и тази на бензина, но с по-бавен темп. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

„Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи – следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента обаче има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу, или ще обърне посоката“, обясни той.

Делчев не уточни кой сорт петрол има предвид, но спомена цената от 96 долара на барел. Напоследък това беше цената на европейския сорт Brent, като сега цената му е около 101 долара на барел заради съобщението от вчера на Саудитска Арабия, че може да намали добива. Всъщност обаче единствената българска рафинерия „Лукойл Нефтохим“ работи с руски петрол – „Уралс“. Неговата цена в момента е около 75-80 долара, като средно цената му е с 20-30 долара по-ниска от на Brent. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

Освен това още по време на разговорите за европейското петролно ембарго, основната изтъкната причина за включването на България в изключенията беше изявлението на „Лукойл Нефтохим“, че не може така бързо да се премине от преработка на руски петрол към преработка на друг вид. „Лукойл Нефтохим“ предупреди, че трябват 3-4 години за отказ от руския петрол, като зависи с какво ще бъде сменен. 

„42.29% е увеличението на А-95 за година, а дизелът е поскъпнал за същия период с 48.46%. Бензинът ще върви нагоре, като ще последва дизела, който също се очаква да поскъпне“, подчерта Делчев. 

Отсъпката за горивата не влияе

По думите му мярката за отстъпката от 25 ст. за литър гориво не влияе на търговската цена, а помага на частните потребители. „Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, чрез електроенергията, чрез природния газ, който е на входа на рафинерията – той е необходима суровина за обработката на петрола, цената на труда, цената на всичко останало, която порасна и, разбира се, цената на петрола, която скочи нагоре“, обясни той. БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца

По думите на Делчев България е на дъното по цени, в отговор на въпрос защо политици от ГЕРБ твърдят, че с около 1 лв. цената е повишена неправомерно. „Искам да кажа, че тази сметка не е вярна. Сметката е такава, каквато показва пазарът. Най-верният измерител е пазарът. Откъде политиците вадят този 1 лв., който е в повече, не мога да кажа“, посочи той. Нова измама: Бензиностанции ни лъжат с остъпката за горивата

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на метана с огромен скок до 6 лв./кг, бензинът и дизелът тръгнаха надолу

Дизелът и метанът поскъпват най-много

Най-често с отстъпка зареждаме дизел, газ и бензин

Горивата поевтиняват, ето къде да заредим бензин под 3 лева

Бензиностанциите въведоха по-големи отстъпки и за по-скъпите горива

Не всички бензиностанции ще предлагат мярката от 25 ст. за гориво

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички