Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.


Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.
Снимка: iStock

15915

Високите цените на горивата на бензиностанциите ще се запазят и през следващата година заради прекъсвания на доставките на руски петрол и поради факта, че рафинериите се борят да отговорят на повишеното търсене, прогнозира доклад на консултантската компания Wood Mackenzie. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

Натискът трябва да намалее през втората половина на следващата година, когато се очаква да заработят няколко нови големи рафинерии, включително в Близкия изток, предвижда изследователската компания, цитирана от Reuters.

Засега рекордните цени на бензина и дизела в САЩ, Европа и на други места са намалили световното търсене на петрол с около 1 милион барела на ден, което е приблизително 1% от общото търсене в глобален мащаб. "Системата изглежда много, много стегната, докато не се появи нов (рафиниращ) капацитет", казва пред Reuters анализаторът на Wood Mackenzie Алън Гелдър. Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Печалбите, които рафинериите правят от дестилация на суров петрол в гориво като бензин и дизел, са рекордно високи от около 30 долара за барел, отчита консултантската компания. Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

Следващата година се очаква средните глобални маржове на рафиниране да надминат средния си диапазон за 5 години, макар и "да не са толкова силни като 2022 г.", посочва Гелдър.

В резултат на западните санкции, наложени заради руското нахлуване в Украйна, добивът на суров петрол в Русия, както и производството на местните рафинерии намаля осезаемо, което сериозно наруши петролните потоци по света и повиши цените на суровината. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Цените на петрола ще бъдат средно около 100 долара за барел през следващата година в сравнение със 110 долара тази година, предвиждат от Wood Mackenzie. Еталонният за Европа сорт Brent в момента се търгува за около 113 долара за барел. Предстои невиждано поскъпване на петрола

Рафинериите работят на пълен капацитет, където е възможно, и дават приоритет на дизела, но предлагането остава недостатъчно, за да отговори на търсенето, тъй като икономиките продължават да се възстановяват от пандемията от COVID-19, отбелязва експертът.

Напрежението се усеща особено на пазара на дизелово гориво и газьол, където не достигат около 800 000 барела на ден, според данни на консултантската компания.

Европейските държави са особено зависими от руския дизел. Близо 3/4 от вноса на дизелово гориво в Германия идва от Русия. В Полша руският дизел е 60% от всички доставки, а в Турция - малко над 50%. Великобритания внася 45% от , а Франция - 27%. Това означава, че прилагането на ембаргото за руския петрол и петролни продукти ще е изключително трудно и болезнено. Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Скокът на цените на горивата сви бюджетите на домакинствата, тъй като разходите за пътуване скочиха до небето в много части на света. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Добрата новина е, че през следващите 3 тримесечия ще бъдат пуснати рафинерии с общ капацитет около 2,5 милиона барела на ден, най-големите от които са в Саудитска Арабия, Нигерия, Кувейт и Китай, което със сигурност ще забави поскъпването на горивата. Китай поглъща все по-жадно евтиния руски петрол

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция е на нокти: Бензинът скача до 3 евро за литър

Бензинът в Кипър достигна невиждан връх

Политиците се чудят как да овладеят цените на горивата

Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

За 100 дни война Русия спечели 100 млрд. долара от горива

ЕС и Великобритания нанасят фатален удар на руския петрол

Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

Русия: Ембаргото върху петрола ще струва на Европа 400 милиарда долара

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички