Китай поглъща все по-жадно евтиния руски петрол


Китай поглъща все по-жадно евтиния руски петрол
Снимка: China Oil Industry

16017

Китай тихомълком увеличава покупките на петрол от Русия на изгодна цена, съобщава Reuters, цитирайки данните за доставките и търговци на петрол. По този начин Пекин компенсира липсата, оставена от западните купувачи, които се отдръпнаха от Русия след нейното нахлуване в Украйна. Сериозен спад на петрола: Китай е по-голям риск от войната в Украйна

Този ход на най-големия вносител на петрол в света се случва месец след като първоначално намали доставките на руски нефт, за да не изглежда, че открито подкрепя Москва и да застраши държавните си петролни гиганти със санкции.

Внесеният с кораби руски петрол в Китай ще нарасне до рекордните 1,1 милиона барела на ден през май, спрямо 750 000 барела на ден през първото тримесечие и 800 000 през 2021 г., предвиждат от Vortexa Analytics.

Според данни от корабния бранш покупките се ръководят от търговското подразделение Unipec, част от най-голямата азиатска рафинерия Sinopec Corp, заедно с Zhenhua Oil, подразделение на китайската държавна отбранителна корпорация Norinco. Като основен експедитор на руски петрол в Китай се очертава и Livna Shipping Ltd, регистрирана в Хонконг.

САЩ, Великобритания и други ключови купувачи забраниха вноса на руски петрол малко след началото на инвазията. Европейският съюз финализира нов пакет от санкции, включително забрана за търговия на руски петрол. Затова много европейски рафинерии спряха да купуват от Русия, за да не бъдат санкционирани или да получат негативна реклама. Путин за санкциите: Европа се самоубива, Русия печели от това

Двама от най-големите търговци на суровини в света Vitol и Trafigura, спряха покупките от най-големия руски производител на петрол "Роснефт" още преди ембаргото срещу руския нефт да влезе в сила на 15 май. Това драстично е променило ситуацията, създавайки вакуум, чието компенсиране е възможно само от сериозен търговец, който се ползва с доверието руснаците. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Според търговците ниската цена на руския петрол, около 29 долара по-малко за барел, в сравнение с преди войната, е предимство за китайските рафинерии, тъй като те са изправени пред свиващи се маржове на печалба в забавяща се икономика. Цената е доста под тази на конкурентите от Близкия изток, Африка, Европа и САЩ. Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

Китай отделно получава около 800 000 барел руски петрол на ден по тръбопроводи в рамките на сделки, договорени от правителството. Това ще доведе до вноса на близо 2 милиона барела на ден през май, 15% от общото потребление на Китай. Тези продажби пък помагат на Русия да смекчи удара, който санкциите нанесоха на икономиката ѝ.

Държавни купувачи

Търговци споделят, че държавните китайски компании, водени от Sinopec и Zhenhua, планират да купят 2/3 от водещия руски далекоизточен сорт ESPO (чрез нефтопровода Източен Сибир – Тихия океан) през май, в сравнение с 1/3 преди войната в Украйна.

Русия е изнесла около 24 милиона барела през май, с 6% повече спрямо април. Само Sinopec ще закупи най-малко 10 ESPO-пратки през май, което е два пъти повече от периода преди началото на инвазията. Търговците споделят, че при някои сделки руският петрол е по-евтин с рекордните 20 долара на барел в сравнение с дубайския еталонен сорт. Sinopec, Zhenhua и Livna пренасят повече петрол както от руските пристанища в Балтийско море в Северозападна Европа, така и от нейния експортен център в Далечния изток – Козмино. Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

Най-малкият китайски държавен търговец на петрол - Zhenhua е наел кораби за транспортиране на руски петрол, а през май са натоварени общо 4 пратки от Европа и Азия. Китайската компания е купила част от доставките си на руски петрол чрез базираната в Швейцария Paramount Energy, която продава руски и казахстански петрол предимно на частни крайни клиенти. Как Гърция помага на Путин да избегне европейските санкции

Paramount Energy не коментира сделките, направени след нахлуването на Русия в Украйна. В изявление пред Reuters тя твърди, че "има клиенти в Китай за ESPO, доставени и изпълняващи дългосрочни договори, сключени много преди 24 февруари". От компанията добавят, че суровият петрол се доставя основно от независими производители и недържавни компании, каквато е политика им. Големи купувачи на руски петрол не успяват да получат банкови гаранции

Друга компания Livna, която преди това не е била основен играч в доставянето на руски петрол в Азия, от края на април е натоварила над 7 милиона барела Urals и ESPO, предназначени за Китай. Преди това е била редовен износител на руския Urals, ориентиран към Европа. Още в началото на 2020 г. Livna е започнала да изпраща руски петрол до провинция Шандонг, китайски център за независими рафинерии.

Досега през май компанията е натоварила 8 товара или близо 6 милиона барела ESPO-петрол, предназначен за Китай. А по-рано тази година товарите са били един или два всеки месец. Към тях трябва да се добавят и най-малко две пратки Urals от балтийските пристанища отново до Китай.

Оттеглянето на западните търговци е привлякло и нов играч в Шандонг - Shandong Port International Trade Group - търговска компания, подкрепяна от местните власти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички