Датската транспортно-логистична компания Maersk продаде активите си в Русия


Датската транспортно-логистична компания Maersk продаде активите си в Русия
Снимка: iStock

2289

Датската транспортна и логистична компания AP Moeller-Maersk A/S продаде и последната част от своите логистични активи в Русия.

„Maersk сключи споразумение за продажба на логистичните си обекти в Санкт Петербург и Новоросийск на IG Finance Development Limited. Продажбата на два обекта от Maersk е в резултат от решението, взето през март 2022 г., за прекратяване на дейността в Русия“, гласи изявление на компанията, цитирано от finmarket.ru.

Транзакцията е получила нужните регулаторни одобрения в ЕС и Русия и след придобиването на активите IG Finance Development Limited е сключил споразумение с Arosa, основен вносител на храни в Русия, за управление на тези складови съоръжения в Санкт Петербург и Новоросийск. 

„Тъй като не са необходими допълнителни одобрения, продажбата е завършена и влиза в сила на 17 февруари 2023 г.“, посочиха от Maersk.

Производствено-складов комплекс за обработка на хладилни контейнери в Санкт Петербург с площ от 23 500 кв. метра е открит през 2020 г.

Пристанищният контейнерен терминал в Новоросийск е на 10 км от пристанището. Еднократен капацитет за съхранение на контейнери – 1500 TEU. Обектът има оборудване за преопаковане на товари от железопътни вагони и автомобили в контейнери.

По-рано Maersk обяви, че прекратява работата си на руския пазар, всички услуги до и от Русия бяха спрени през първото тримесечие на 2022 г., през третото беше сключена сделка за продажба на 30,75% дял в Global Ports Investments. Корабният гигант Maersk спира превозите до Русия

Според доклад на компанията от февруари 2023 г. процесът по продажба на останалите активи – два склада и четири влекача – продължава.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 $37 милиарда: Корабен гигант постигна рекордна печалба

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички