Корабният гигант Maersk спира превозите до Русия


Корабният гигант Maersk спира превозите до Русия
Снимка: iStock

7708

Най-голямата в света компания за морски товарен транспорт Maersk временно ще спре всички контейнерни превози до и от Русия в контекста на западните санкции срещу Москва след нахлуването ѝ в Украйна, предаде Reuters.

Мярката бе предшествана от подобен ход на сингапурската Ocean Network Express - ONE, на германската Hapag Lloyd и швейцарската MSC.

Спирането, обхващащо всички руски пристанища, няма да включва хранителни продукти, медицински и хуманитарни доставки, уточни Maersk. "Тъй като стабилността и безопасността на нашите операции вече са пряко и косвено засегнати от санкциите, новите резервации (за превоз - б.р.) от Maersk в океана и вътрешността за и от Русия ще бъдат временно преустановени", се посочва в изявление на компанията.

Компанията обслужва маршрути на контейнеровози до Санкт Петербург и Калининград в Балтийско море, Новоросийск в Черно море и до Владивосток и Восточни на източното крайбрежие на Русия.

Maersk притежава 31% от руския пристанищен оператор Global Ports, който управлява 6 терминала в Русия и два във Финландия. Акционери на Global Ports са също руската държавна ядрена компания "Росатом" и руският бизнесмен Сергей Шискарев.

Компанията, чиято централа е в Копенхаген, има около 500 служители в Русия. Миналата седмица тя временно спря работа на всички пристанища в Украйна, където има около 60 служители в Одеса.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички