$37 милиарда: Корабен гигант постигна рекордна печалба


$37 милиарда: Корабен гигант постигна рекордна печалба
Снимка: iStock

4561

Maersk, една от най-големите фирми за контейнерни превози в света, отчита спад в печалбите за четвъртото тримесечие, но въпреки това изпраща най-силната година в историята си.

Брутната печалба на датския гигант, смятан от много експерти за барометър на световната търговия, достига 6,5 милиарда долара през четвъртото тримесечие, малко под консенсусната прогноза на анализатора на Refinitiv за 6,77 милиарда долара и спадайки спрямо 8-те милиарда долара за същото тримесечие на 2021 година.

Брутната годишна печалба е 36,84 милиарда долара. Това е малко под очакванията на самата компания от 37 милиарда долара, но е най-силният годишен резултат в историята ѝ, пише CNBC.

Maersk преживя "изключителна" 2022-а година заради продължаващото покачване на тарифите за океански превоз. Но дружеството смята, че тези проценти вече са достигнали своя връх и нормализирането ще се отрази отрицателно на печалбите. Бившият изпълнителен директор Сьорен Скоу предупреди за "тъмни облаци на хоризонта".

Новият главен изпълнителен директор Венсан Клерк, който пое управлението в началото на тази година, оценява изминалата година като "забележителна по повече от един начин". "Въпреки че отчитаме най-добрия финансов резултат в историята на компанията, ние също така издигнахме партньорствата с нашите клиенти на ново ниво, като подкрепяме техните вериги за доставки от край до край по време на силно разрушителни времена", казва в изявление Клерк.

"Докато навлизаме в година с предизвикателни макроперспективи и нови видове несигурност за нашите клиенти, ние сме решени да ускорим трансформацията на нашия бизнес и да увеличим оперативните си постижения, за да се възползваме от уникалните възможности пред нас.", добавя той.

Световният пазар на контейнери със слаб растеж

Световният пазар на контейнери ще нарасне между -2,5% и +0,5% през 2023 година. Товарните обеми за четвъртото тримесечие са спаднали с 14% на годишна база, докато тарифите за натоварване са намалели с 3,5% на годишна база, което води до лек спад на приходите до 17,8 милиарда долара за тримесечието.

Maersk също получи удар от 511 милиона долара през годината вследствие на усилията си да прекрати операциите си в Русия, с крайната цел да напусне страната изцяло. Корабният гигант Maersk спира превозите до Русия

Компанията отчете увеличен свободен паричен поток от 6,5 милиарда долара през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходната година и издаде обратно изкупуване на акции за 685 милиона долара.

Maersk повиши дивидента си до 4300 датски крони (620,33 долара) на акция от 2500 датски крони (361,2 долара) на акция.

За 2023 година компанията очаква основната брутна печалба да спадне рязко до между 8 и 11 милиарда долара.

Насоките се основават на "очакването, че корекцията на запасите ще бъде завършена до края на първото полугодие, което ще доведе до по-балансирана среда на търсене, че растежът на глобалния БВП през 2023 г. ще остане заглушен и че световният пазар на океански контейнери ще нарасне в диапазон от -2,5% до +0,5%."

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички