Износа на петрол: Русия подобрява рекорди в доставките до Китай и Индия


Износа на петрол: Русия подобрява рекорди в доставките до Китай и Индия
Снимка: iStock

6378

Дни преди началото на срещата на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) стастистиката сочи, че през май Русия изнася рекордни количества петрол към Китай и Индия. Двете страни се възползват от големите отстъпки от Москва, която търси алтернативи на загубения в края на 2022 г. европейски пазар, пише Reuters.

Според данните на Vortexa и Kpler през май Индия и Китай са получили 110 млн. барела руски петрол, или ръст от 10%. Това повишение се дължи главно на Индия, за където доставките са в обем на 62,8 млн. барела. Износът за Китай остава на нивата от април.

Китайските независими рафинерии започнаха да купуват руски петрол от началото на годината и в последните месеци увеличават покупките, въпреки по-бавното от очакваното ѝ възстановяване. Източници от руска петролна компания твърдят пред Reuters, че имат все повече купувачи от Китай.

По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на сорта Urals през май спадна до 53,34 долара за барел. За сравнение, норвежкият петрол, добиван в Северно море, се търгуваше за 75,52 долара. В този диапазон се движеше и цената на европейския сорт Brent.

Спрямо април сортът Brent поевтинява със средно около 10 долара за барел, след като пазарите престанаха да обръщат внимание на намалените добиви в ОПЕК+ и се съсредоточиха върху кризата с тавана на дълга на САЩ и слабите данни за китайската икономика.

Според публикация на WSJ зрее конфликт между Саудитска Арабия и Русия заради действията на Москва напоследък. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, цитиран от ТАСС, че Саудитска Арабия и Русия са изградили „конструктивни отношения, основани на взаимно разбирателство, уважение и доверие“.

Търговци коментират, че руските петролни компании увеличават износа в опит да компенсират намаляващите приходи, заради тавана на Запада върху цената на руския петрол. Така обаче се подкопават усилията на Рияд да спре спада на цената. По-евтините доставки пък постепенно изместват Близкия изток и страните от Африка от традиционни техни петролни дестинации, пише Reuters.

Източници на агенцията твърдят, че е малко вероятно ОПЕК+ да прибегне до ново намаляване на добива на срещата си на 4 юни във Виена. Причината е най-вече, че през последния месец страните в картела не са успели да покрият квотите си. Изчисленията на Reuter сочат, че проблеми в Нигерия и Ангола са ограничили добивите с общо 600 000 барела на ден. От пазара са липсвали и доставките от Кюрдистан, Северен Ирак, в обем на 220 000 барела на ден.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бум в износа на руски петрол

ЕС обмисля мерки срещу Индия затова, че купува руски петрол и го продава в Европа

Индия с реакция към ЕС заради руския петрол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички