Въпреки санкциите: Износът на руски петрол е достигнал пик от началото на войната


Въпреки санкциите: Износът на руски петрол е достигнал пик от началото на войната
Снимка: iStock

3365

Износът на руски петрол е достигнал най-високото си равнище от началото на руската инвазия в Украйна въпреки тежките западни санкции и е донeсъл приходи от 15 милиарда долара. Това обяви днес Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от Франс прес.

Международната организация, базирана в Париж, посочва в месечния си доклад, че руският износ е достигнал 8,3 милиона барела дневно миналия месец, след като страната не изпълни заплахата си да намали производството с 500 000 барела дневно.

"Възможно е Русия да увеличи добивите, за да компенсира загубата на приходи", според доклада на МАЕ.

Въпреки международните санкции срещу петрола си, Русия е успяла да пренасочи износа на въглеводороди към други страни (Китай, Индия, Турция), но Москва "изглежда не среща особени трудности да намери купувачи за суровия петрол и петролните си продукти", отчита докладът. 

Още: Кой е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа?

"През април руският износ на петрол е достигнал пика си след инвазията, с 8,3 милиона барела дневно (като се отчитат и рафинираните продукти)", пише МАЕ, което представлява повишение на приходите "с 1,7 милиарда долара" до 15 милиарда долара.

След обявените на 5 декември санкции върху руския суров петрол, транспортиран по морски път, второ ембарго на ЕС, свързано със закупуването на руски петролни продукти, съчетано с таван на цените на тези продукти, което се прилага за страните от Г-7, е в сила от 5 февруари.

Като ответна мярка срещу санкциите, въведени в отговор на офанзивата на Москва срещу Украйна, Русия предупреди на 10 февруари, че ще намали производството с 500 000 барела дневно.

Темата за "вратичките", позволяващи на Москва да смекчи влиянието на санкциите на страните от Г-7 върху икономиката си, ще бъде обсъдена на срещата на върха на индустриализираните страни, която ще започне този петък (19 май) в Япония.

Борел: ЕС трябва да предприеме мерки срещу Индия, за да ѝ попречи да купува руски петрол

Докладът акцентира паралелно и върху "възстановяване на китайското търсене, надвишаващо очакванията" с "абсолютен рекорд през март от 16 милиона барела дневно" за азиатската страна, вторият най-голям потребител в света след САЩ.

Световното търсене на петрол "ще нарасне с 2,2 милиона барела дневно на годишна основа през 2023 година, за да достигне средна стойност от 102 милиона барела дневно на ден", според същия източник.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички