Борел: ЕС трябва да предприеме мерки срещу Индия, за да ѝ попречи да купува руски петрол


Борел: ЕС трябва да предприеме мерки срещу Индия, за да ѝ попречи да купува руски петрол
Снимка: iStock

3711

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в интервю за Financial Times, че ЕС е наясно, че Индия купува руски петрол в големи количества, за да го продава на Европа след рафинирането му. Той заяви, че ЕС трябва да предприеме допълнителни мерки срещу Индия, за да ѝ попречи да купува руски петрол.

„Ако дизеловото гориво или бензинът идват в Европа от Индия и са произведени от руски петрол, това със сигурност е заобикаляне на санкциите и държавите членки на ЕС, трябва да предприемат действия“, заяви ръководителят на европейската дипломация.

Financial Times отбелязва, че Индия се е превърнала в един от най-големите купувачи на руски суров петрол след началото на войната в Украйна. Индийските рафинерии започнаха да печелят повече, купувайки руски суров петрол с голяма отстъпка. След рафиниране горивото от Индия се доставя в страните от ЕС. Тази търговия не нарушава санкциите, наложени на Русия, но се критикува от тези, които искат по-строги ограничения, пише Financial Times. Тази страна е най-големият купувач на евтиния руски нефт

Според Жозеп Борел ограничението на цената на руския петрол от 60 долара на барел, наложено през декември 2022 г. от страните от Г-7, ЕС и Австралия, е свило приходите на Русия от продажбата на горива. „Благодарение на нашите ограничения Индия може да купува петрол много по-евтино. И колкото по-малко пари получава Русия, толкова по-добре“, добави той.

Борел обаче заяви, че ако Индия използва руски петрол за препродажба на европейските страни, „е необходимо да се действа“. Той смята, че всеки механизъм, който би намалил продажбата на руски петрол, трябва да бъде приложен от „националните органи“ на страните от ЕС.

Министерството на енергетиката твърди, че Русия е успяла да пренасочи доставките на петрол и петролни продукти, отпаднали заради ембаргото на ЕС и Г-7. Руският вицепремиер Александър Новак цитира данни от края на април, че Русия ще пренасочи над 60% от петрола, доставян за Европа през 2023 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Край на енергийните свръхдоходи: Русия губи стотици милиони долари на ден

Въпреки санкциите: Една страна купува все повече руски петрол

Русия изпадна от Топ 6 на вносителите на петрол в ЕС 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички