OAE засилиха тъpгoвиятa c пeтpoл c Pycия, независимо от caнĸциитe


OAE засилиха тъpгoвиятa c пeтpoл c Pycия, независимо от caнĸциитe
Снимка: iStock

4164

Обединените арабски емирства започнаха да купуват и продават повече руски суров петрол. Това обяви Reuters, позовавайки се на данни от службите за проследяване на кораби. ОАЕ е член на ОПЕК+, но през последните дни излезе (неофициална) информация, че страната обмисля напускането на Организацията на страните износителки на петрол, заради налаганите квоти за добив на нефт, които смята за недостатъчни за себе си.

Не е известно кога ОАЕ са започнали да внасят руски суров петрол, но данните от проследяването на танкери показват, че доставките на петрол от Русия са се увеличили след въвеждането на западните санкции спрямо Москва. От ноември 2022 г. до началото на март, Русия е доставила около 1,5 млн. барела суров петрол в пристанищата на Персийския залив. Партидите нефт с марката Urals са доставени до рафинерията Ruwais в ОАЕ и до най-големия търговски център в Близкия изток Fujairah.

Според експерти увеличението на доставките на нефт показва нарастващото сътрудничество между Русия и водещите производители на петролни продукти от Персийския залив.

Министерствата на енергетиката на ОАЕ и Русия не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Арабските държави се противопоставят на опитите на САЩ да изолират Русия и отказват да добиват повече петрол, за да изместят страната от пазара.

Малко по-рано стана известно, че ЕС реши да наложи санкции на корабна компания от Дубай. Фирмата е заподозряна, че помага на Русия да заобиколи петролните санкции. Според ЕК корабната компания от Дубай е купила руски танкери, чийто собственик е бил санкциониран. Така въпросните кораби са започнали да превозват руски петрол за износ под нов флаг.

Китай, Индия и няколко африкански и други страни от Близкия изток също са увеличили вноса на руски суров петрол и продукти, докато много страни са забранили подобни покупки. Тази страна е най-големият купувач на евтиния руски нефт

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китай поглъща все по-жадно евтиния руски петрол

Преди санкциите: Русия загуби 90% от най-големия си европейски петролен пазар

Русия губи стотици милиони евро на ден заради петролното ембарго

Eдна страна търси компенсации от Русия за спрените петролни доставки

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички