Индия реагира на сигнал от ЕС за забрана на внос на индийски петролни продукти


Индия реагира на сигнал от ЕС за забрана на внос на индийски петролни продукти
Снимка: iStock

8559

Индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар отхвърли изявлението на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, че ЕС може да ограничи вноса на индийски петролни продукти, произведени от руски нефт. Това предаде контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС.

Борел отправи този призив в интервю за британския в. "Файненшъл таймс".

В отговор Джайшанкар посъветва Борел да прочете съответния европейски регламент. "Погледнете правилата , руският нефт се преработва значително в трети страни и вече не се третира като руски нефт", цитира информационната агенция АНИ думите на Джайшанкар.

"Призовавам ви да прочетете Регламент 833/2014 на Съвета на ЕС", добави индийският външен министър. Регламентът се отнася до правилата на ЕС за ограниченията по отношение на Русия.

Именно на база този регламент обаче на България не беше разрешено да изнася за трети страни преработен руски нефт (петрол). Това беше направено, защото нашата страна е с дерогация до края на следващата година, но само за да удовлетворява собствени нужди. Регламентът на ЕС е вече с доста поправки и темата е разтеглива - най-важни са членове 3м и 3н от регламента.

По-рано Борел не изключи, че общността може да ограничи вноса на индийски петролни продукти от руски нефт, за да затегне антируските санкции, наложени заради ситуацията около Украйна. Според Борел е "нормално" Индия да купува петрол от Русия, но южноазиатската страна не бива да се превръща в "център за рафиниране" и след това да го продава на ЕС.

Въпреки санкциите: Износът на руски петрол е достигнал пик от началото на войната

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички