ЕС е блокирал над 200 млрд. евро активи на Руската централна банка


ЕС е блокирал над 200 млрд. евро активи на Руската централна банка
Снимка: iStock

2772

Европейският съюз е блокирал активи на Руската централна банка за над 200 млрд. евро от началото на войната в Украйна, според най-нови данни, цитирани от Bloomberg, което подчертава значението на продължаващите дискусии за това как да се използват тези средства, за да се помогне за възстановяването на засегнатата от война страна.

Държавите от ЕС обявиха новите данни за блокираните активи след 10-ия пакет от санкции, който принуди банките да разкрият информация за размера на притежаваните от тях руски активи. Изискванията за отчитане на активите на Руската централна банка са в сила в целия ЕС от 12 май.

„ЕС се ангажира да гарантира, че Русия ще плати за щетите, причинени в Украйна“, заяви в интервю за Bloomberg говорителят на ЕК Кристиан Виганд и добави: „Ето защо ЕС проучва начини за използване на руските замразени и обездвижени активи за тази цел“.

ЕС също е замразил 24,1 млрд. евро под формата на руски частни активи на санкционирани физически и юридически лица след началото на войната в Украйна. Съюзът е санкционирал почти 1500 лица, ограничил е износа на стотици стоки и технологии и се е насочил към много от ключовите източници на приходи на Москва, но продължава да изпитва трудности при намирането и замразяването на активи на санкционираните руски милиардери.

По думите на Виганд ЕК работи в тясно сътрудничество с Швеция, ротационен председател на ЕС, „за да придвижи напред дискусиите“ за предложените варианти за използване на замразени активи на централната банка на Русия.

ЕС продължава дискусиите по този въпрос и с международни съюзници, „за да осигури необходимата координация на международно ниво“, но „тези разсъждения са юридически и технически сложни“, посочи еврокомисарят.

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят това на следващата си среща през юни.

Отделно, ЕС разглежда правомощията за изземване на частни активи на санкционирани руснаци в случай на престъпление, разширявайки списъка с престъпления, като пране на пари и корупция, за да включи възможността за избягване на европейските санкции.

ЕС и неговите съюзници многократно са казвали, че Русия трябва да плати за нанесените на Украйна разрушения. Този принцип наскоро беше препотвърден на срещата на върха на Г-7 в Япония.

Държавите членки на ЕС проучват как да използват някои от блокираните руски активи, за да допринесат за бъдещото възстановяване на Украйна. Един от обсъжданите вариантите е да се инвестират активите на централната банка и на други руски държавни активи и да се използват всички приходи от тях за Украйна, съобщи по-рано Bloomberg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

САЩ и ЕС блокираха 123 милиарда долара руски пари

Руски активи за 23,7 млрд. евро е запорирала досега Франция

Поделенията на Fortum и Uniper в Русия минаха под неин контрол

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички