Русия пое контрола над местните поделения на финландската Fortum и германската Uniper


Русия пое контрола над местните поделения на финландската Fortum и германската Uniper
Снимка: iStock

3474

Русия пое контрола върху комуналните услуги, собственост на финландската компания Fortum Oyj и германската Uniper SE. Това е първият подобен ход от Кремъл в отговор на замразяването на руски активи от европейските страни заради войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Късно във вторник руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволява на правителството да въведе „временен“ държавен контрол върху активите на компании или лица от „неприятелски“ държави, включващи САЩ и съюзниците им, в отговор на подобни действия или заплаха от тези страни.

Според Федералната агенция за управление на държавната собственост, правителственият орган, който ще управлява активите, собствеността върху активите не е засегната.

Единствените активи, изброени досега в допълнение, са дял от 83,7% на германската Uniper в Unipro PJSC и дял от 98,2% на Fortum в местното поделение Fortum PJSC. И двете компании се опитаха да продадат дяловете си, след началото на войната в Украйна, но бяха блокирани от Кремъл, който забрани на чуждестранните инвеститори да продават руски активи без специално разрешение и такива продажби изискваха голяма ценова отстъпка.

Миналата година Русия заплаши да конфискува активите на чуждестранни компании, след като Германия пое контрола върху местния клон на газовия гигант „Газпром“, който по-късно национализира. Правителството на канцлера Олаф Шолц също конфискува рафиниращи активи, част от собствеността на санкционираната Русия петролна компания „Роснефт“.

„Външният мениджър получава правомощия, позволяващи му да гарантира ефективността на предприятията в съответствие с тяхното значение за руската икономика“, гласи съобщението на руската агенция за държавна собственост. Първоначалният собственик „вече няма право да взема управленски решения“, се казва още в него.

С постановлението се въвежда временно външно управление за всеки отделен случай, като при нужда списъкът на активите може да се разшири. Споразумението може да бъде прекратено само с президентски указ.

Финландската компания Fortum заяви, че няма официално потвърждение за хода на Русия или възможните последици от него за активите и ще публикува коментар, когато има повече информация.

Компанията, контролирана от финландската държава, беше сред най-големите чуждестранни инвеститори в електроенергийния сектор на Русия със 7 топлоелектрически централи в района на Урал и Западен Сибир и най-голямото портфолио от вятърни и слънчеви мощности в страната. През май 2022 г. тя обяви план за продажба на активите, но процесът спря, тъй като Кремъл не одобри сделките.

Германската Uniper пък регистрира по-рано тази година загуба от 4,4 млрд. евро от руското си подразделение Unipro, заявявайки, че вече не контролира операциите в дъщерното дружество. Германската компания се опитваше да продаде Unipro и заяви през февруари, че е намерила руски купувач, но сделката беше замразена в очакване на одобрение от Путин. Без руския газ: Най-големият вносител на газ в Германия обяви рекордна загуба

Uniper от своя страна е бивша дъщерна компания на Fortum и беше поета от германската държава през 2022 г., за да предотврати нейния колапс.

Досега Fortum е отписал 1,7 млрд. евро на своите активи.

„Fortum няма вероятност да си възвърне контрола върху активите в Русия, освен ако няма „фундаментална промяна в политическия пейзаж“, което в момента изглежда „малко вероятно“ в краткосрочен или средносрочен план“, смята анализаторът на Danske Bank Якоб Магнусен, цитиран от Bloomberg.

„Тъй като Fortum вече не контролира официално руските си активи, ние виждаме добър шанс някои инвеститори вече да са готови да инвестират във Fortum, тъй като експозицията в Русия може да не е пречка от гледна точка на ESG (обща рамка за разглеждане на въздействието на компанията върху околната среда и обществото, както и на качеството на корпоративното ѝ управление)“, добави Магнусен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Енергийната криза: Удължиха живота на два ядрени реактора до 2050 година

Финландия дава "Газпром" на съд заради плащането в рубли

Най-големият вносител на газ в Германия заведе дело срещу "Газпром"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички