Старт на енергийната криза: Енергийният гигант Uniper обяви 40 млрд. нетна загуба


Старт на енергийната криза: Енергийният гигант Uniper обяви 40 млрд. нетна загуба
Снимка: Getty Images

12787

Германският енергиен гигант Uniper, който предстои да бъде национализиран, има рекордна нетна загуба в размер на 40 млрд. евро. Това е сред най-големите загуби в германската корпоративна история, която показва очакваните бъдещи загуби след спирането на газовите доставките от Русия, информира Reuters.

"Числата ни за полугодието вече показаха, че това оставя дълбоки белези във финансовите ни резултати", коментира главният финансов директор Тина Тумела и добави, че договореният пакет за стабилизиране, в рамките на който Германия ще поеме контрола над Uniper, в момента се финализира.

Uniper заяви, че нетната загуба отразява 10 млрд. евро загуби заради заменянето на руския газ на спот пазара с такъв на много по-високи цени и прогнозира бъдещи загуби от 31 млрд. евро, свързани с това. "Работим усилено и по преструктурирането на газовото ни портфолио, за да минимизираме рисковете и да сложим край до 2024 г. на загубите в резултат на спрените доставки на газ от Русия", посочи Тумела. Най-големият вносител на руски газ в Германия с над 12 млрд. евро загуба

Припомняме, че през септември Берлин договори национализирането на Uniper и поемането на 99% от него, за да подсигури, че компанията ще продължи да купува газ и да снабдява индустрията на страната, за да избегне домино ефекта тип Lehman Brothers в енергийния сектор. Германия спасява закъсалия енергиен гигант Uniper, но цената ще платят потребителите

Съгласно сделката Uniper получи кредитни линии за 18 млрд. евро от държавния кредитор KfW, 14 млрд. евро от които са изтеглени в края на октомври, заяви компанията.

Uniper съобщи, че е продала и значителни обеми от бъдещото си водноелектрическо производство. Най-големият вносител на газ в Германия е продал 95% от германското си водноелектрическо производство за 2023 г. на средна цена от 20 евро/MWh и 90% от производството си за 2024 г. на цена от средно 28 евро/MWh.

За сравнение, според данните на Refinitiv Eikon, германската референтна цена на едро за денонощна електроенергия от всички източници на производство за 2023 г. затвори на ниво от 368 евро в сряда, а за 2024 г. – на 253,5 евро.

Несъответствието в цената идва от значително по-скъпите горивни елементи в общото ниво на търговия на едро, включващо генерирана от газ енергия, при която суровината скочи до много високи нива, докато водноелектрическата енергия зависи основно от климатичните модели. Освен това Uniper управлява още въглищни, газови, ядрени, вятърни и соларни електроцентрали из Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германският Uniper съди "Газпром" за милиарди евро заради спрените доставки

"Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

"Газпром" разкри кога ще пусне газа по "Северен поток 1"

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички