Германия договори национализацията на комуналния гигант Uniper


Германия договори национализацията на комуналния гигант Uniper
Снимка: Getty Images

6317

Германското правителство договори условията за национализацията за закъсалият комунален гигант Uniper, съобщава CNBC.

След като през юли Берлин отпусна на дружеството помощ в размер на 15 млрд. евро, сега държавата ще откупи дела на финландската компания Fortum от 56%, за 500 млн. долара. Така Германия ще притежава 98,5% от Uniper. 

"От отпускането през юли на стабилизационния пакет досега ситуацията около Uniper се влоши сериозно, поради което се наложи да бъдат договорени нови мерки", посочи Fortum в специално изявление.

Положението на Uniper изглежда все по-уязвимо след войната в Украйна. През юли германското правителство на практика купи 30% дял в компанията в замяна на капиталова инжекция. Тогава канцлерът Олаф Шолц заяви, че Uniper е в "голяма беда" заради задълбочаващата се енергийна криза. Най-големият вносител на руски газ в Германия с над 12 млрд. евро загуба

Дружеството беше сред участниците в изграждането на газопровода "Северен поток 2", който не е пуснат и е замразен за неопределено време като част от санкциите срещу Москва. Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"

Но ситуацията за Uniper стана още по-сложна в началото на този месец. Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че доставките на газ за Западна Европа по газопровода "Северен поток 1" са изцяло спрени заради проблеми с оборудването, без да уточнява срокове за възобновяване.

Закъсалият енергиен вносител харчи паричните си запаси, за да си набави газ на скъпия спот пазар, след като Москва намали доставките към Германия, и се опитва да запълни хранилищата в очакване на недостиг през зимата. Миналия месец Uniper заяви, че високите цени на енергията и заплахата от Русия да намали доставките на газ са засегнали сериозно базираната в Дюселдорф компания. Германският Uniper съди "Газпром" за милиарди евро заради спрените доставки

Национализацията на Uniper може да постави под въпрос друга политика на правителството, целяща да подпомогне справянето с високите цени на газа. Миналия месец Берлин обяви, че ще наложи такса за газ за потребителите от 2,4 евроцента на KWh електроенергия от октомври. Предполагаше се, че това ще помогне на вносителите като Uniper да се справят с нарастващите цени. Германия спасява закъсалия енергиен гигант Uniper, но цената ще платят потребителите

Във вторник германската информационна агенция DPA и други медии съобщиха, че министърът на икономиката Роберт Хабек, подложен на критики за предложението, имал "финансови съмнения" за конституционността на таксата и за това дали национализацията на Uniper може да я засегне.

Решението за законността на таксата обаче ще бъде взето от Министерството на финансите или от германските съдилища. Опозиционните християндемократи призоваха за отпадане на налога. Междувременно правителството заяви, че работи по промени и подобрения на предложението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

"Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

"Газпром" разкри кога ще пусне газа по "Северен поток 1"

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички