Кремъл изнудва свои партньори в опит да избегне влошаване на финансовата изолация


Кремъл изнудва свои партньори в опит да избегне влошаване на финансовата изолация
Снимка: iStock

3672

В последните седмици Русия води активна кампания в опит да избегне задълбочаване на финансовата си изолация, пише Bloomberg. Търсейки подкрепата на Турция, Саудитска Арабия и ОАЕ, Кремъл се бори срещу опитите на Украйна да накара Работната група за финансово действие (FATF) на Г-7 да включи Русия в някои от санкционните си списъци на следващата си среща, която ще се проведе на 19-23 юни.

Целта на базираната в Париж организация разработване на стандарт за борба с мръсните пари и разработване на стратегии срещу прането на пари. Според Bloomberg е възможно в края на месеца FATF да включи Русия в своя „черен“ или „сив“ списък. Това ще блокира изпълнението на енергийни проекти, инвестиции и сътрудничество с членове на организацията.

На този етап Кремъл изпраща предупреждения към свои партньори, че включването в някои от тези списъци ще затрудни и оскъпи търговията помежду им. Изчисленията на руските власти сочат, че Турция и ОАЕ ще загубят около 1% от своя БВП, ако това се случи, пише още Bloomberg.

В писмото до турските власти например се споделят опасения за бъдещето на АЕЦ Аккую и „Турски поток“ и как ще могат да плащат за почивката си руските туристи. Москва припомня още, че Анкара купува и други суровини от Русия – въглища, метали и т.н. В писмото до Саудитска Арабия има предупреждение и за блокиране на ядрен проект на „Росатом“ на територията на страната.

„Русия знае, че нарушава стандартите на FATF и сега прибягва към своята традиционна тактика на изнудване“, коментира информацията финансовият министър на Украйна Серхий Марченко.

Според източници на Bloomberg Кремъл „обрабова“ и Индия по същия начин. Страната е един от основните пазари за руския петрол в последните месеци.

Очаква се и онлайн среща на представителите на БРИКС - организацията, обединяваща интересите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, на която Москва да повдигне въпроса за новите санкции.

През февруари 2023 г., година след началото на войната в Украйна, FATF прекрати членството на Русия. Основание за това са обстрелите на критична гражданска инфраструктура от Москва, информацията за търговия с оръжие от санкционирани от ООН юрисдикции и злонамерени кибератаки от Русия.

„Действията на Руската федерация неприемливо противоречат на основните принципи на FATF, насочени към насърчаване на сигурността и интегритета на световната финансова система“,гласи съобщение на сайта на организацията.

Включването на Москва в черния списък на организацията ще нареди страната до Северна Корея, Иран и Мианмар и би означавало задължение на банки, инвестиционни компании и други финансови институции да извършват засилени проверки на всички парични потоци и предприемане на мерки за защита на стабилността на финансовата система.

В „сивия“ списък са страни като Турция, Южна Африка, ОАЕ и Йордания. Според анализ на МВФ включването в него има „голямо“ и статистически значимо намаление на капиталовите потоци“.

Москва обвини FATF, че превишава правата си, а решенията, които взима са политически мотивирани. Но активността, с която в Русия реагират на заплахата, подсказва, че властите са наясно, че подобна санкция ще има сериозен ефект върху икономиката, пише още Bloomberg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руските олигарси няма къде да харчат парите си

Голяма руска банка отчете загуби за милиарди

Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички