Представители на Кремъл с молба към Запада да сложат край на войната в Украйна


Представители на Кремъл с молба към Запада да сложат край на войната в Украйна
Снимка: Pixabay

33723

Високопоставен политик от Кремъл тайно се е обърнал към западни държави с молба за помощ за край на руската инвазия в Украйна, съобщи британският Mirror. Изданието се позова на доклади на западни разузнавателни служби, в които е цитиран приближен на Путин, че Кремъл бил в паника. Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия

В докладите се твърди още, че висши политици в Москва са много притеснени от санкциите и разпадащата се икономика. Освен това те били в паника и от обстрелите край атомната електроцентрала в Запорожие. Какви са щетите за Русия от западните санкции?

"Обстрелът може да повреди АЕЦ-а, но най-вероятно не самия реактор. Той е добре защитен. Има здрав корпус и стоманобетонна обвивка. Може да бъде повредена охладителната му система, в резултат на което е възможна друга доста тежка авария не на ниво Чернобил, а на ниво Фукушима", споделя радиохимикът Борис Жуков.

По думите на говорителя на световната ООН Стефан Дуйрич световната организация има капацитета и логистиката да подкрепи мисия на Международната агенция по атомна енергия в АЕЦ "Запорожие".

Седмица след мощните взривове в руска военна база в Крим, серия от експлозии имаше и в склад с боеприпаси в село Майское, в северната част на полуострова. Първоначално Москва обяви, че става въпрос за пожар, а после промени версията. "В настоящия момент според данните на Министерство на отбраната причината за инцидента е саботаж. Току-що разбрахме какво се е случило", заяви назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксионов. Войната на Путин унищожи 15 години растеж на руската икономика

Руските власти на окупирания Крим са евакуирали повече от 3000 души от Майское и Азовка. В същия район приблизително по същото време се е запалила и подстанция, а пожарът е повредил железопътна линия.

Междувременно след британското разузнаване и руският президент Владимир Путин заговори, че войната в Украйна ще е дълга. "Ситуацията в Украйна показва, че САЩ се опитват да удължат този конфликт", коментира Путин, цитиран от Медуза в Телеграм канала.

Преди дни и ръководителят на британското военно разузнаване Джеймс Хокенхъл обяви, че конфликтът няма да приключи скоро. Според него нито Русия, нито Украйна ще успеят да обърнат хода на войната тази година.

Експерти от Американския институт за изследване на войната също смятат, че военният конфликт ще е продължителен. Според тях руската страна увеличава темповете на производство на военна продукция и може би се подготвя за такъв сценарий.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Във фалит ли е Русия? Западът и Кремъл с напълно различни позиции

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички