Има ли как Европа да използва замразените руски активи, за да плати за възстановяването на Украйна?


Има ли как Европа да използва замразените руски активи, за да плати за възстановяването на Украйна?
Снимка: Getty Images

3384

Европейският съюз е все по-близо до изготвянето на подробен план за използването на замразените руски активи, за да се плати за възстановяването на Украйна, посочи високопоставен служител пред CNBC.

ЕС потвърди, че замразените активи в общността са на обща стойност над 200 млрд. евро и отделно още 20 млрд. евро, които принадлежат съответно на руската централна банка и руски частни лица. Тези активи бяха замразени от европейските органи след руската инвазия в Украйна, за да се санкционира Кремъл за агресията му.

"Проведохме доста дълги дискусии (как да използваме тези активи, за да платим за възстановяването на Украйна)", заяви в четвъртък пред CNBC шведът Андерс Анлид, който председателства дискусиите между 27-те държави членки на ЕС по тази тема.

"И сега, надявам се, сме в състояние скоро да представим идеи за това как да използваме поне приходите от тези замразени активи", каза Анлид.

Въпросът е изключително пипкав, правно сложен и политически труден.

ЕС е категоричен, че Русия трябва да плати за щетите и болката, които причинява в Украйна. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви през февруари пред CNBC, че би било "немислимо" това да не се случи.

В изказване през ноември фон дер Лайен заяви, че идеята е да се създаде структура, която да управлява замразените средства, да ги инвестира и след това да предостави приходите на Украйна.

ЕС е блокирал над 200 млрд. евро активи на Руската централна банка

Тогава тя добави, че тези средства трябва да бъдат насочени и към усилията за възстановяване, след като войната приключи и санкциите върху замразените активи бъдат отменени.

Засега вниманието е насочено към първата стъпка, а именно използването на приходите от активите на руската централна банка, тъй като се смята, че това ще бъде най-лесният начин да се избегнат правни проблеми. Не е ясно колко пари ще бъдат предоставени на Украйна по този начин и колко бързо Киев ще ги получи.

"Мисля, че важното е да се потвърди, че има над 200 млрд. евро от тези активи, а след това трябва да се знае колко от тях са в брой, колко са в други видове активи и на последно място, разбира се, кои от тях могат да се използват", каза Анлид.

По думите му, ако имаме 100 млрд. евро и получаваме 3% възвръщаемост, то това би дало представа каква сума може да се предоставя за реконструкция годишно.

Украинското правителство не е имало възможност за мепосредствен отговор на молбата за коментар на CNBC.

Западът блокира руски активи за 330 милиарда долара

Икономистите са съгласни, че има вероятност ЕС да успее да използва постъпленията от активите на руската централна банка по законен начин, но има и по-широки опасения за това колко всъщност ще допринесе това за Украйна.

"Това би могло да се осъществи от правна гледна точка, въпреки че няма да промени играта във финансово отношение", заяви по електронната поща Джейкъб Киркегор, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън".

През март Световната банка, Европейската комисия, Организацията на обединените нации и украинското правителство заявиха, че общата стойност на средствата, необходими за възстановяването на Украйна, е достигнала 441 млрд. долара.

Тези икономики се възползваха от изолацията на Русия, но сега рискуват ответни действия от страна на Запада

Наводения в резултат на разрушената стена на язовир Нова Каховка;

Снимка: Getty Images

Но войната продължава, а непрестанните загуби на хора и инфраструктура увеличават тази сума. Пример за това е неотдавнашното разрушаване на язовира Нова Каховка, което доведе до допълнителни екологични, социални и икономически вреди. Световната банка все още оценява пълният размер на разходите.

Най-тежките санкции в историята: Великобритания блокира руски активи за десетки милиарди

"Ако трябва да се предприемат някакви подобни действия, те трябва да бъдат предприети в тандем с партньори като САЩ, Обединеното кралство, Япония, Швейцария и други страни", заяви Анлид относно напредъка в използването на приходите от замразените руски активи, за да се допринесе за възстановяването на Украйна.

През май САЩ одобриха прехвърлянето на конфискувани активи към Украйна от руски олигарх, който е подложен на санкции. Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд тогава заяви, че това е първият трансфер на конфискувани руски средства, но "няма да е последният", става ясно от публикация на Reuters.

Източник: CNBC

ЕС замрази десетки милиарди на руските олигарси. Ще ги даде ли на Украйна?

Руски активи за 23,7 млрд. евро е запорирала досега Франция

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички