Най-тежките санкции в историята: Великобритания блокира руски активи за десетки милиарди


Най-тежките санкции в историята: Великобритания блокира руски активи за десетки милиарди
Снимка: Getty Images

9714

Великобритания е блокирала активи на стойност над 18 милиарда лири (над 21,6 млрд. долара), притежавани от руски олигарси, други руснаци и фирми, санкционирани заради нахлуването на Москва в Украйна.

Така Русия изпреварва Либия и Иран и се превръща в най-санкционираната държава във Великобритания, съобщава в годишния си доклад Службата за прилагане на финансови санкции (OFSI), която е част от британското финансово министерство, предава Reuters.

"Най-тежките санкции, налагани някога" са довели до замразяването на руски активи на Острова за общо 18,39 милиарда британски лири (21,62 млрд. долара по актуалния курс). Сумата е рекодна и е с 6 милиарда паунда повече от стойността на замразените активи във всички останали британски санкционни режими. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

Санкции за руски олигарси, политици и военни

Санкционирани са 1271 души – включително бившия собственик на футболния Челси Роман Абрамович и "краля на никела" Владимир Потанин, вторият най-богат човек в Русия. Санкции са наложени и на милиардера Михаил Фридман, руския президент Владимир Путин, неговото семейство, видни политици и висши руски военни. В санкционния списък попадат и над 120 юридически лица в Русия, както и 19 руски банки, чиито световни активи според Лондон са за над 940 милиарда паунда. Новите мишени на санкциите: Виден руски олигарх и племенницата на Путин

Замразените активи са сбор от дялове в компании и пари, съхранявани в банките. В тях не са включени недвижими имоти или активи, държани в зависимите от Короната области като Гърнси и Джърси. Цифрата би била много по-голяма, ако включваше многобройните къщи на руски олигарси на Острова. В момента има 106 имота, които са обект на санкции. На 92 от тях са наложени ограничения, след като Русия започна инвазията си на 24 февруари, посочват от Имотния регистър на Великобритания, цитирани от Guardian.

Британското правителство санкционира 95% от руския износ за Острова, целият внос на руски петрол и газ ще спре до края на 2022 г.

"Наложихме на Русия най-тежките санкции в историята и това осакатява тяхната военна машина. Нашето послание е ясно: няма да позволим на Путин да успее в тази брутална война.", каза в изявление Андрю Грифит, младши министър на финансите. Работещите в Службата за прилагане на финансови санкции ще бъдат удвоени, за да поддържат натиска върху корумпираните приближени на Путин, посочва Грифит.

Британските власти подчертават, че Кремъл е подценил реакцията на Запада на агресивната му военна кампания. "Когато Путин нахлу в Украйна, той предположи, че ще седим със скръстени ръце. Той сгреши. Вместо това Обединеното кралство и нашите международни партньори застанаха рамо до рамо с Украйна в борбата им за териториална цялост и политическа независимост.

Днешният доклад показва мащаба на санкциите на Обединеното кралство – замразяване на руски активи за над 18 милиарда британски лири, за да спре Путин да финансира своята военна машина. Ще продължим да засилваме нашите санкции, за да упражним максимален икономически натиск върху руския режим, докато Украйна надделее.", казва британският външен министър Ан-Мари Тревелян.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Американските власти погнаха Роман Абрамович

ЕС лиши руските олигарси от десетки милиарди. Ще ги даде ли на Украйна?

Защо руските олигарси вече не са желани в Кипър?

Защо Испания иззе и премести мистериозна яхта на руски олигарх

Луксозната яхта на руски олигарх избяга от Хонконг след натиск от САЩ

Къде харчат парите си руските олигарси, за да избягат от санкциите?

Западът блокира руски активи за 330 милиарда долара

Спасителният пристан за руските олигарси

Абрамович изпрати суперяхти в турски курорти, за да избегне санкциите

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички