Великобритания санкциoнира руския олигарх Владимир Потанин и племенницата на Путин


Великобритания санкциoнира руския олигарх Владимир Потанин и племенницата на Путин
Снимка: Getty Images

9027

Великобритания наложи санкции срещу милиардера Владимир Потанин - един от най-богатите руски олигарси, и още няколко души, свързани с най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин, съобщава Financial Times.

Според британските власти Потанин продължава да трупа богатства, като подкрепя режима на Путин в периода след руската инвазия в Украйна. Наказателните мерки срещу него са свързани със замразяване на активи, забрана за пътуване, транспортни санкции и др.

Известен като руския "Крал на никелa", Потанин е вторият най-богат човек в Русия, а актуалното му състояние се оценява на 13 милиарда паунда (15,76 млрд. долара). Той е ръководител и основен акционер на сибирската минна компания "Норилск никел", която доминира в световните доставки на никел и паладий. Най-богатият руснак стана още по-богат

Нюх за изгодни сделки

Значението на неговата компания в световното производство на метали досега предпазваше Потанин от санкции, като само Канада беше наложила наказателни мерки срещу него. "Норилск никел" е незаменим доставчик за автомобилната индустрия, доставяйки никел за батерии за електромобили, както и паладий за катализаторите на автомобилите. Европейската индустрия за неръждаема стомана също е голям клиент на руската компания.

Наказателните мерки срещу милиардера със сигурност ще засегнат и "Норилск никел". Дружеството засега не е санкционирано, но адвокатите му вече проучват въздействието на наказателните мерки срещу неговия ръководител и основен акционер. След обявяването на санкциите цените на никела и паладия се повишиха с няколко процента на Лондонската метална борса. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

Руският олигарх е концентрирал собствеността си в конгломерата "Интеррос", който има големи участия в добив на метали, енергетика, финанси, търговия на дребно, недвижими имоти и други сектори. Неговият нюх за изгодни сделки му позволи да купи много евтино ценни активи на западни компании, напускащи Русия. Руски олигарх: Национализацията на фирми връща Русия в 1917-а

Потанин наскоро придоби руското подразделение на Societe General - "Росбанк", ключова част от руската индустрия за финансови услуги, която британските власти определят като "сектор от стратегическо значение". Впоследствие олигархът изкупи дела в онлайн банката Tinkoff на нейния създател Олег Тинков, който твърди, че е бил подложен на натиск от Кремъл заради критики към Путин и войната в Украйна. Милиардерът Владимир Потанин спасява Societe Generale от бизнеса ѝ в Русия

САЩ и ЕС все още не са санкционирали Потанин, който през последните години прекарваше голяма част от времето си във Франция и се бори с огромен иск за развод в Англия.

Санкции и срещу племенницата на Путин

Обединеното кралство наложи санкции и на Анна Цивилева, президент на руската въгледобивна компания JSC Kolmar Group, която е племенница на Путин. Санкциониран е и нейният съпруг Сергей Цивилев. Цивилева пое ръководството на компанията, която оперира в богатата на въглища област Кемерово в Сибир, където съпругът ѝ Сергей Цивилев стана губернатор през 2018 г. Двамата фактически контролират Кузнецкия въглищен басейн (Кузбас) - основният руски въгледобивен център. Кузбас е едно от най-големите находища на въглища в света с десетки мини и открити рудници.

Сред другите санкционирани са няколко по-малко известни фигури и компании в сектори като финансови услуги, технологии, строителство на нефтопроводи и транспорт. 

Британското правителство заяви, че последният кръг от санкции "показва, че нищо и никой не е извън полезрение, включително вътрешния кръг на Путин". Досега Великобритания санкционира над 1000 физически лица и 120 фирми след инвазията на Русия в Украйна.

Суперяхти скрити в Дубай

Междувременно Потанин е изпратил суперяхтата си в Дубай, като тя е една от трите суперскъпи лодки на олигарси, акостирали във финансовия център на Персийския залив. Неговата 88,5-метрова яхта Nirvana - оборудвана с джакузи, плувен басейн, който се превръща в дансинг, и 3D кино - е оценявана на 300 милиона долара, предава AFP.

Дубай отдавна е любима дестинация за луксозна почивка на руснаците. Но напоследък се превърна в истински пристан за руския елит, бягащ от западните санкции след нахлуването в Украйна. Спасителният пристан за руските олигарси

Близо до Nirvana в Дубайското пристанище е "Мадам Гу" - 99-метрова суперяхта, притежание на руския милиардер Андрей Скоч, който е санкциониран от ЕС и Великобритания. Там е и Quantum Blue, друг луксозен кораб, който принадлежи на руския магнат в търговията на дребно Сергей Галицки и има асансьор, салон за красота и хеликоптерна площадка.

Миналата седмица заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо посети Дубай, като призова за "бдителност" срещу опитите за избягване на санкциите срещу руската финансова система, пише Financial Times. Властите в ОАЕ уверяват, че са силно ангажирани в борбата срещу изпирането на пари, прилагат санкциите и се борят с опитите за избягването на наказателните мерки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Западът блокира руски активи за 330 милиарда долара

Избяга бащата на руските олигарси Анатолий Чубайс. Ще го последват ли други?

Американските власти погнаха Роман Абрамович

Защо руските олигарси вече не са желани в Кипър?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички