Защо Испания иззе и премести мистериозна яхта на руски олигарх


Защо Испания иззе и премести мистериозна яхта на руски олигарх
Снимка: Getty Images

13851

Луксозна яхта, свързана със санкциониран руски олигарх е била преместена от испанските власти в ново пристанище. Това се е случило след като корабостроителницата, където яхтата е била закотвена, е спряла да получава дължимите суми за ремонта ѝ, разкрива пред Reuters източник от транспортното министерство на страната.

Оценяваната на 140 млн. долара Valerie е прехвърлена в яхтено пристанище миналия месец, казва източникът, подчертавайки логистичните предизвикателства, пред които са изправени властите при управлението на луксозни кораби, задържани в цяла Европа поради санкциите, наложени на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Луксозната яхта на руски олигарх избяга от Хонконг след натиск от САЩ

Още през март Испания нареди яхтата да бъде "замразена" - така че да не може да бъде използвана или продадена, заявявайки, че действа в съответствие със санкциите на Европейския съюз. Според испанските власти яхтата е свързана с ръководителя руския държавен отбранителен гигант "Ростех" Сергей Чемезов, който е приближен на руския президент Владимир Путин. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

Плащанията за ремонта на плавателния съд в корабостроителницата MB92 в Барселона са спрели скоро след блокирането на яхтата. MB92 е поискала от властите да преместят кораба, за да може да се използва мястото, което заема. Valerie е преместена на 20 септември и вече е акостирала в близкото яхтено пристанище Marina Vela и името ѝ е променено на Meridian A, показват проверки на Reuters.

Оказва се, че собствениците на "замразени" лодки са изправени пред труден въпрос, когато става въпрос за разходите за поддръжка. "Да плащат ли за поддръжката на лодка, върху която нямат контрол и със сигурност не им носи никакво удоволствие, или просто я оставят и ще видят какво ще се случи?", казва Джеймс Джафа, адвокат на специализираната в бизнеса с яхти британска фирма Jaffa & Co.

"Мисля, че повечето олигарси с радост биха казали: "Ами не мога да използвам, не плащам за това, нека да я оставим", добавя Джафа.

Санкции и проблеми

Сергей Чемезов е под санкции на ЕС и САЩ от 2014 г. заради доставките на оръжие от "Ростех" при анексирането на Крим от Русия. Той попадна и в списъка със санкции на Австралия през март заради нахлуването на Русия в Украйна.

Според разследвания на опозиционера Алексей Навални, роднините на Чемезов от години използват подставени компании, за да натрупват огромни активи, включително суперяхти и луксозни вили по целия свят. Но шефът на "Ростех", който е бивш агент на КГБ, категорично отрича да притежава подобно луксозни имущество. Кой и как прикрива огромното богатство на Владимир Путин?

85-метровата яхта, оценявана от испанските власти на 140 милиона долара, официално е собственост на доведената дъщеря на Чемезов - Анастасия Игнатова, според санкционния списък на Европейския съюз, към който тя беше добавена през април.

Блокирането на кораба беше неуспешно оспорено в испанските съдилища през март от Sulberg Services Limited, компания, регистрирана като собственик на яхтата в базата данни за корабоплаване Equasis. Дружеството твърди, че испанските власти не могат да докажат кой е собственик на яхтата и следователно не могат да я замразят. Мадридски съд отхвърли иска през април.

В Испания, където 6 яхти са замразени след санкциите срещу Русия, текущите разходи за задържана яхта остават отговорност на собственика. Засега не е ясно дали някой плаща за поддръжката на кораба в новото яхтено пристанище и защо плавателният съд е прекръстен.

Според Reuters други санкционирани руснаци плащат за поддръжката на яхти, блокирани във Франция и Испания, използвайки малко известен европейски закон, приет и в националното законодателство, който разрешава подобни плащания.

Името Meridian A вече е изписано на етикетите на кърмата му, докато металните етикети с предишното име Valerie са изчезнали. Яхтата за първи път показва новото си име на 19 септември, ден преди да бъде преместена, според специализирания сайт MarineTraffic.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Шехерезада" - тайната яхта на Путин за 700 млн. долара

Абрамович изпрати суперяхти в турски курорти, за да избегне санкциите

Спасителният пристан за руските олигарси

Американските власти погнаха Роман Абрамович

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички