Руският газ ще се върне в Европа, страните ще забравят и простят. Дали?


Руският газ ще се върне в Европа, страните ще забравят и простят. Дали?
Снимка: iStock

11568

Европа рано или късно ще се върне към покупката на руските енергийни суровини, от които постепенно се отказва след нахлуването на Москва в Украйна. Това мнение изразява катарският министър на енергетиката и ръководител на държавната газова компания QatarEnergy - Саад Шерида ал-Кааби по време на енергиен форум в Абу Даби.

Според министъра руският газ се връща в Европа, въпреки че европейците категорично отричат всякакви възможности да възобновят покупките му, предава CNBC. "Всички сме благословени да можем да забравяме и да прощаваме. И мисля, че нещата се оправят с времето…", предвижда ал-Кааби. Европейските държави са се поучили от създалата се ситуация и вече ще внасят енергийни суровини от много повече доставчици, смята той. Европа внесе 1/4 от целия втечнен природен газ, търгуван в света

Европа отдавна е най-големият клиент на Русия за повечето енергийни стоки, особено природен газ. Страните от ЕС драстично намалиха вноса си на руски енергийни доставки, налагайки санкции в отговор на бруталната, пълномащабна инвазия на Москва в Украйна. Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Износът на газ от руския държавен енергиен гигант "Газпром" за ЕС и Швейцария е намалял с 55% през 2022 г., съобщи компанията по-рано този месец. Намаляването на вноса драстично повиши енергийните разходи за Европа, карайки политиците и шефовете на петролни и газови компании да се борят да разработят нови източници на енергия и да подкрепят алтернативни доставки. Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?

Европа успя да предотврати голяма криза тази зима благодарение на мекото време и значителните запаси от газ, натрупани през последната година. Енергийни експерти обаче предупреждават за по-несигурна ситуация в края на 2023 г., когато тези доставки се изчерпят. Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Европейските страни имат късмет, че няма голямо търсене на газ заради по-топлото време. "Въпросът е какво ще се случи, когато искат да попълнят своите хранилища през следващата година, а на пазара няма да постъпи много газ до 25-а, 26-а, 27-а година... Мисля, че ситуацията ще бъде нестабилна за известно време", предвижда ал-Кааби. Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

"Затварянето на очите" задълбочава проблемите

Изпълнителният директор на италианската енергийна компания Eni Клаудио Дескалци изобщо не е съгласен с думите на катарския министър. Той припомня, че войната продължава и не е лесно да простиш на някой, който убива невинни хора, жени и деца и бомбардира болници.

"Когато говорим за енергийна сигурност, говорим как разпределяте парите си, колко в газ, колко във възобновяеми източници, и трябва да мислите, че хората убиват близо до вас или далеч от вас... Това е приоритетът, това е нещото, което трябва да решим." - обяснява Дескалци.

По думите му "затварянето на очите" само задълбочава проблемите. "Ако прощавате, това означава, че не обръщате внимание на това, не мислите, че трябва да разрешим този вид проблем", подчертава шефът на Eni.

Войната в Украйна и енергийната сигурност са на първо място за Дескалци и неговата индустрия. Италия драстично намали зависимостта си от руския газ, като го замени с енергийни източници от алтернативни производители, като Алжир. В неделя Eni обяви ново откритие на газ в находище в Източното Средиземноморие, край бреговете на Египет.

Ръководителят признава, че енергийната сигурност е голям проблем, но през 2023 година приоритетът е Украйна, както и отношенията на Европа с Русия и с Китай.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Qatar Energy ще си партнира с Eni и Total в най-големия проект за втечнен газ в света

Зимата на нашето недоволство: Какво ще стане със запасите на газ догодина?

Русия е в историята: Германия има нов любим доставчик на газ

Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички