Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?


Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?
Снимка: iStock

4599

Ако Русия спре всички доставки на природен газ, а търсенето в Китай се възобнови, на страните от ЕС няма да им достигне 30 млрд. куб. метра газ през лятото на 2023 г., т.е. в момента, в който започнат да се пълнят газохранилищата за следващата зима. Това предупреждава Международната агенция по енергетика (МАЕ). Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Според агенцията това е знак, че страните от Стария континент трябва да предприемат спешно действия за намаляване на потреблението.

В доклад, озаглавен "Никога не е прекалено рано да се подготвим за зимата", МАЕ посочва, че е много рано за оптимистични нагласи заради поевтиняващия газ на пазарите и пълните газохранилища в Европа (до 95% от капацитета им). От агенцията смятат, че тази ситуация се дължи на фактори, които може и да не се повторят през 2023 г. Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

Първият такъв фактор е, че Русия доставяше природен газ през миналата зима в нормални обеми и започна да съкращава износа през втората половина на 2022 г. Очакванията са, че през 2022 г. доставките на руски газ в ЕС ще достигнат 80 млрд. куб. метра (при 150 млрд. куб. метра годишно в предишни години), но през 2023 г. доставките от Русия вероятно ще спрат напълно. Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

Освен това Китай може да възобнови вноса на газ – в момента голяма част от втечнения газ, получаван от страната по договори със САЩ, се пренасочва към Европа. А глобално доставките на втечнен газ през 2023 г. ще са с едва 20 млрд. куб. метра повече. Китай спира доставките на втечнен газ за Европа

Следователно за страните от ЕС ще има недостиг от около 30 млрд. куб. метра газ през 2023 г. и те няма да успеят да нагнетят нужните количества в газохранилищата си. Това е почти половината от количествата, нагнетени засега в европейските газохранилища – общо близо 67 млрд. куб. метра.

Сравнително понижените цени на газа в Европа в последните седмици са заради необичайно топлото време. В края на октомври цените на природния газ на нидерландската борса TTF слязоха до нива от под 100 евро/MWh, но сега отново започнаха да се покачват, след притесненията, че по-ниската цена отблъсква доставките за Европа и ги пренасочва към Азия.

Затова и от МАЕ са на мнение, че страните от ЕС трябва да се фокусират върху мерки за подобряване на енергийната ефективност, като монтиране на термопомпи, както и ускоряване изграждането на зелени мощности, за да се намалят нуждите от природен газ. Как да направим дома си енергийно ефективен и да спестим ток?

Тези ходове са от основно значение за енергийната сигурност на Европа, както и благосъстоянието на гражданите и съществуването на индустрията. Те са част и от плановете за енергийна трансформация, посочват от МАЕ в анализа.

За първите 10 месеца Европа е съкратила потреблението на газ с 10%, или с 40 млрд. куб. метра спрямо същия период на 2021 г. Това се дължи главно на свитото потребление в индустрията, допълват още от агенцията. Спиране на най-големия химически комплекс вкарва Европа в дълбока криза

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия спира газа за Европа при таван на цената на нефта

Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

ЕС има план как да напълни газохранилищата за следващата зима

Старт на енергийната криза: Енергийният гигант Uniper обяви 40 млрд. нетна загуба

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички