Няколко трика, които ще ни спестят потреблението на ток у дома


Няколко трика, които ще ни спестят потреблението на ток у дома
Снимка: iStock

12290

Страната ни е на прага на тежък зимен сезон, а едновременно с това се стреми да предоставя електрически уреди за отопление, за да спести въглеродните емисии и да направи въздуха в градовете по-чист и същевременно да спести големи количества консумиран ток. В много страни от ЕС тази практика е доста по-развита, като гражданите получават стимули и при намалението на употребяваната енергия.

В момента, когато ЕС цели пестене на енергия с поне 15%, има няколко фактора, които да направят дома ни по-енергийно ефективен, като те няма да повлияят на качеството на живот по никакъв начин. Как да намалим сметките за отопление през зимата?

Саниране

През последните години държавата инвестира над 2 млрд. лв. за саниране на стари панелни жилища, за да се постигне по-добра енергийна ефективност. Важно е колко качествено са извършените ремонтите и дали ще се достигне до намаление на енергията с 30%.

Нови електрически уреди

С нов хладилник може да постигнете по-голяма ефективност, но при по-голяма първоначална инвестиция. Намаляването на консумацията на уреда със 100 вата води до спестяване на 15 лв. месечно, или около 30% от средните месечни сметки за ток през пролетта и есента. Съвети как да намалим разходите си за отопление през зимата

Температурата, поддържана от хладилниците и фризерите също е от значение, защото с всеки градус надолу изразходва 11% повече електроенергия, според данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Затова и новите уреди имат дигитални терморегулатори.

Миялните машини от клас А и нагоре изискват около 1 киловат електричество и 10 литра вода за измиване за едно зареждане.

Според анализ на индикаторите на водомерите за топла и студена вода за една "сесия" на ръчно измиване се изразходват около 70–75 литра топла вода и 30–40 литра студена вода. Разбира се, това количество може да бъде леко намалено, ако периодично отваряте и затваряте крана (докато миете чинии). Подобни спестявания обаче удължават процеса и изискват повече усилия. Според инструкциите за съдомиялната машина, взети за сравнение, дебитът за един цикъл трябва да бъде приблизително 9 литра студена вода. Реалната консумация (зададена с глюкомера) е 10 литра.

В готвенето могат да се постигне ефективност дори без нови уреди. Правилното използване на готварски и микровълнови печки може да спести до 20% енергия. По-малките уреди за варене на яйца, кафе машини, ел. кани изразходват по-малко енергия от готварската печка, затова при тези дейности спестяването на пускането на печката, е добър вариант. Как да намалим сметката за ток и кои уреди консумират най-много?

По-малки телевизори

За всички е ясно, че старите кинескопи, LCD и плазми изразходват много повече енергия от новите LED телевизори. Проблемът тук е, че заради непрекъснато поевтиняващите уреди хората купуват все по-големи телевизори, което неутрализира ефективността. Ако заменим телевизор с 32-инчов екран с 55-инчов, това ще повиши изразходваната енергия с 50-70%.

Смесители, вместо кранчета

Според много енергийни експерти обикновените смесители намаляват консумацията на вода и енергия, тъй като се съкращава времето за смесване на топла и студена вода.

Модерни решения

Използването на "умни" контакти за управление на електроуреди, релета за щори, датчици за отворен прозорец цели именно да намали разходите ни за отопление. Интелигентните измервателни устройства позволяват данните на потребление да се сравнят с предишни периоди, а новите системи могат да подготвят доклади, които да получаваме по мейл. Цена на топлото: Кой начин на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Съвети как да намалим разходите си за отопление през зимата

Сметката за ток е по-висока от минималната заплата в България

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички