Цена на топлото: Кой начин на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?


Цена на топлото: Кой начин на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?
Снимка: iStock

37902

Термопомпата и климатикът остават най-евтиното отопление за момента, като запазват стойностите си съответно от 5,3 ст./киловатчас и 7 ст. /кВтч, колкото е струвала произведената от тях топлина и през септември 2021 г. Природният газ се нарежда на второ място с 32,5 ст./кВтч, при 12 ст./кВтч преди година, което е увеличение с над 170%. Това показва анализ на цените на полезната топлинна енергия от 12 различни енергийни източника към средата на септември 2022 г., изготвен от Людмил Костадинов от Агенцията по устойчиво енергийно развитие, пише вестник "Телеграф".

Отопление с климатик

Отоплението с климатик през септември запазва цена от 7 ст./кВтч, колкото е струвало през юни и през септември 2021 г. Повечето хора са притеснени от голямото поскъпване на газа и парното и масово залагат на климатици за предстоящата зима. Цената на климатик обаче малко се променя заради поскъпването им напоследък и ако се добави изплащането му в цената, киловатчас отопление с него ще ни излезе 9,2 ст., което е ръст с 31,4%. През март отоплението с нов климатик ни е излизало 9 ст./кВтч, а през септември 2021 г. – 8,9 ст./кВтч. Как да намалим сметките за отопление през зимата?

Въглища и дърва за огрев

Скокът при отопление с въглища и дърва е огромен, но те запазват трето и четвърто място, спрямо цената сред дванадесетте източника на отопление, обект на анализ. За година поскъпването на въглищата е с 66%, като през септември 2021 г. 1 киловатчас от печка или камина на въглища е струвал 7,7 ст., а година по-късно – 12,8 ст. При покупката на нов уред на изплащане, то 1 киловатчас ще струва 14,3 ст., спрямо 8,9 ст. през септември 2021 г., или ръст от 62,5%.

Отоплението с дърва през септември 2021 г. ни е струвало по 7,8 ст./кВтч, а година по-късно вече е 13,7 ст., или със 75,6% по-скъпо, а през юни киловатчас е бил 10,2 ст. Ако си купим нова печка и включим изплащането ѝ в себестойността на дървата, този септември тя ще бъде 15,7 ст./кВтч, докато през 2021 г. е била 9,0 ст./кВтч, или със 74,4% по-евтина. Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?

Природният газ – рекордьорът

Най-голямо е поскъпването на отоплението с природен газ – за година скокът на цената е със 170,8%. Цената синьото гориво е 32,5 ст./кВтч, докато през септември 2021 г. е била 12 ст./кВтч. Природният газ е вторият най-скъп източник за отопление след газьола, чиято цена през септември достигна 35,7 ст./кВтч, а година по-рано е струвал 22,6 ст./кВтч, или с 56% по-евтино.

Разликата между най-евтиното отопление с термопомпа и най-скъпото – с газьол тази година е огромна, като излиза по-скъпо с почти 574%. А отоплението с газ пък е с 364% по-скъпо спрямо това с климатик.

Екопелетите, чиято цена ги нареждаше на четвърто място през миналия септември с 10,1 ст./кВтч, година по-късно ръстът им е 102% – 20,4 ст./кВтч.

Парното този септември се нарежда на седмо място по цена от анализираните източници на отопление с 18,4 ст./кВтч. Цената му е с 40,45% по-висока спрямо миналия септември, когато 1 киловатчас е струвал 13,1 ст. Людмил Костадинов уточнява, че в цената на централното топлоснабдяване не са включени разходите за отопляване на общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия нараства с 20-25%. Ще плащаме ли 3 пъти по-високи сметки за парно тази зима?

Електроенергия

Нощният ток е предпочитан за отопление, когато се използват т.нар. акумулаторни печки. Те се загряват нощем, когато енергията е по-евтина и излъчват топлина след изключването им. Сега себестойността на топлинната енергия от уред, използващ ток по нощната тарифа, струва 15 ст./кВтч. Отоплителните уреди, които ползват нощен ток, са на пето място в класацията. Сега предпочитани са керамичните панели или т.нар. керамични нагреватели.

Отоплението с ток по дневната тарифа излиза 21,1 ст./кВтч, колкото е струвало и преди година. Сметката за ток е по-висока от минималната заплата в България

Резултати

Според специалисти за отоплението на гарсониера е нужно средно 1 мегаватчас топлинна енергия. Ако се топлим с климатик клас А за един зимен месец ще платим 70 лв. Ако отоплението е с въглища то ще струва 128 лв., с дърва – 137 лв. След тях се нарежда нощният ток, като ще похарчим 150 лв. за месец. Месецът с парно ще ни струва 184 лв., а с печка на пропан-бутан с 3 лв. повече – 187 лв. Ако използваме дневен ток в конвектора или електрическата камина, отоплението ще ни струва 211 лв., с газ – 325 лв., а с газьол, най-скъпо – 357 лв. Най-евтино е отоплението с термопомпа – само 53 лв. за месец. 

Уреди на промоция

Хората масово започнаха да търсят и купуват отоплителни уреди. "През последните дни абсолютно всичко се продава – радиатори, климатици, печки. Вчера само аз продадох 10-15 броя всякакви уреди за отопление, като добавите и сделките на колегите – доста търсена стока са", споделя търговец в популярна верига за електро- и домашни уреди в столичен търговски център.

По думите му в момента най-търсени са климатиците и стенните конвектори, тъй като са сред най-икономичните варианти. Първи по пестене на енергия са климатиците, следвани от конвекторите, като много търсени са стенните такива. Цените зависят от мощността им и дали могат да се управляват и включват от разстояние, като цените им започват от 300 лева нагоре. Съвети как да намалим разходите си за отопление през зимата

"Лъчистите панели са доста по-икономични и отдават повече топлина, по-бързо загряват едно помещение спрямо уред тип "духалка" или обикновен конвектор с вентилатор. И климатиците са с различна енергийна ефективност – клас А с един, с два плюса според икономичността си. "Духалките" са най-евтини, но и най-енергоемки. Цената им е средно между 20-40 лева, но във времето ще се отрази на сметката за ток", обяснява търговецът.

Освен това се предлагат и керамични панели и уреди, акумулиращи енергия през нощта, когато токът е по-евтин, а през деня, когато е по-скъп, съответно я излъчват. Добър пример е електрическа камина с мощност 2000 вата и седмичен таймер за програмиране на отоплението за помещение в размер на 20 кв. метра.

В интернет се срещат и намаления на печки на дърва с продължително горене от 1061 лв. на 849 лв. и от 1312 лв. на 1049 лв. По-скъпо се предлагат и камини на дърва – например, с мощност 10 киловата може да се купи вместо за 2125 лв. за 1699 лв. Недостиг на дърва за огрев: Цените скачат, чака се със седмици

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

КЕВР реши парното да поскъпне "само" с 40%

Високата цена на газа предизвика огромно търсене недостиг на дърва за огрев

Как да намалим сметката за ток и кои уреди консумират най-много?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички