Високата цена на газа предизвика огромно търсене и недостиг на дърва за огрев


Високата цена на газа предизвика огромно търсене и недостиг на дърва за огрев
Снимка: sidp.bg

14027

Годишно страната ни добива около 6,5-7 млн. кубически метра дървесина, а изгаряме около 3 млн. куб. метра. Тази година сме добили 350 000 кубика повече в сравнение с предходната. Заради цените на енергоносителите и газовата криза обаче хората се презапасяват и се преориентират към традиционното гориво, дори там, където това отопление не е било факт, а това предизвиква недостиг на пазара. Това заяви в ефира на БНР зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов. Недостиг на дърва за огрев: Цените скачат, чака се със седмици

Той коментира и обещаните 56 склада с дървесина, като уточни, че са направени само 43, но малка част от тях играят съществена роля, т.е. в тях да има постоянно дървесина и да могат да задоволяват нуждите на населението. "В голямата част от тях или няма дървесина, или изпитват недостиг отново заради голямото търсене", обясни Чамбов. Свалят драстично цената на дървата за огрев

Първата мярка, която предприе земеделското министерство срещу недостига, е спиране на износа на дървесина. Зам.-министърът уточни, че изнасяме малки количества дървесина, около 3,5%, като основният пазар е Гърция, където заминават под 100 000 куб. метра (около 1.5%-2%).

По думите на Чамбов България има 3-4 големи фабрики, които поемат технологично дървесина и дърва за огрев и те биват преработвани в продукт. С две от фабриките вече са направени срещи, предстои такава среща с трета. Идеята е "да намалят потреблението на дърва за огрев – асортимент, който се ползва и в големите фабрики, не да бъдат вкарвани в заводите такива големи обеми, каквито в момента влизат, а да остане дървесината на пазара за местното население". Той обясни, че апелът е "да намалят наполовина това, което потребяват в момента, за да остане този обем за пазара". "Става дума за временно намаление – за 1-2 месеца", уточни Чамбов. Цената на дървата за огрев скочи драстично, къде са най-евтини?

Зам.-министърът коментира и защо в страната не се секат повече дърва. "Ние трябва да сечем планово около 8 млн. куб. метра дървесина, ние сечем под 7 и това се дължи на тези самоограничения, които сме си наложили в годините. Има известен недостиг на трудова ръка.", обясни той.

По думите му 158 общини в страната имат гори, от тях само 15 снабдяват местното население с дърва за огрев. "Ще ги санкционира местното население, когато дойде време за следващите избори. Защо кметът не е изпълнил своите задължения по закон, общинската дървесина да я извади за местното население, а я е продал в заводите. Такива случаи има много. Сега ще покажем, че общините имат дървесина. Ако не вземат мерки, скоро ще покажем и кои общини колко точно не са предоставили на населението, а са закарали дървесина в заводите.", категоричен е Чамбов.

Протест заради недостига

Заради скъпите дърва жителите на родопското село Чепинци излязоха на протест. Хората се събраха пред сградата на местното горско стопанство, за да изразят недоволството си. Въпреки подадените заявления, повечето от тях все още не разполагат с дърва за огрев на прага на новия отоплителен сезон. Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?

"Ние не можем да регулираме пазара. Всяка фирма в пазарна икономика решава къде да си пласира дървесината. Има обекти, които сме възложили само за добив, за да се снабдява населението с дърва за огрев. Тази година сме завишили количеството, само за местното население.", коментира директорът на горското стопанство в Смилян инж. Анатолий Елев.

Валентин Чамбов увери населението на Чепинци, че държавата ще осигури нужните дърва за огрев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дървата за огрев поскъпнаха двойно

Спират социалните помощи за дърва и въглища

Вдигат помощите за отопление през зимата

Обявиха кога започват да дават помощите за отопление

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички