Недостиг на дърва за огрев: Цените скачат, чака се със седмици


Недостиг на дърва за огрев: Цените скачат, чака се със седмици
Снимка: БГНЕС

39167

Заявките за дърва за огрев през настоящата година са с над 25% спрямо миналогодишните и държавните предприятия работят на пълни обороти, отчитат от държавните горски предприятия на среща с министъра на земеделието в оставка Иван Иванов. "Своевременното осигуряване на дърва за отопление на населението е основен приоритет на Министерството на земеделието, респективно на държавните горски предприятия", увери на срещата министърът на земеделието в оставка.

От миналата седмица постоянно се извършва транспортиране на дърва, включително и през почивните дни, за да се увеличи темпът на доставка. Към момента са доставени общо 370 000 пространствени куб. метра дърва на над 50 000 домакинства. С това са изпълнени 1/3 от определените количества дърва за населението чрез директни продажби с добри темпове на работа, предвид увеличеното търсене. Количеството е с 50 000 куб. метра повече спрямо същия период на 2021 г.

Министър Иванов е разпоредил да се комплектоват допълнително насаждения с преобладание на дървата за огрев и да се формират нови обекти за добив на дърва. "Там, където липсва интерес от фирмите за добив на дърва, стопанствата следва да назначат собствени работници в кратки срокове. А там, където има назначени работници за добив на дървесина, незабавно трябва да се реорганизира дърводобивът и да се пренасочат собствените бригади в обекти с дърва за огрев", посочи земеделският министър.

Директорите на предприятията трябва максимално да информират обществеността чрез срещи с кметовете на общини и публикуване на периодична информация за процеса, свързан с доставките на дърва – графиците за доставка, наличните количества и продажните цени. Ще има денонощни проверки за произхода на дървесината в заводите за преработка, както и на границите, за да се пресече незаконната препродажба и износ от страната. Свалят драстично цената на дървата за огрев

Дървата са все по-скъпи и дефицитни

Цената на дървата по пунктовете на фирмите и търговците достигна 130-150 лева за куб. метър, а по-качествената дървесина се качи до 170 лв. за кубик. Дървата са поскъпнали с поне 50% спрямо миналата година, което било заради почти двойното увеличение на транспортните разходи. Дървата за огрев поскъпнаха двойно

Ако една средноголяма къща се отоплява само с дърва, за цялата зима трябват към 10-15 кубика, т.е. разходите са поне 1500 лв., а може да стигнат и до над 2200 лв. за един сезон.

Дървата са значително по-евтини в горските стопанства. Цената е между 50 и 55 лева без ДДС, но трябва да доплатим и за превоз, който струва още толкова. Освен това трупите не са нацепени – това е грижа на самия купувач. Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?

Но най-големият проблем е не цената, а фактът, че дървата се намират все по-трудно. Големи и малки търговци се оплакват, че складовете им са празни. На практика може да купите дърва само с предварителна заявка. Продавачите правят дълги списъци с името и телефона на желащите, като обещават до 1-2 седмици да им се обадят. Понякога купувачите са принудени да чакат със седмици. Търговците се притесняват, че ако неритмичните доставки продължат, няма да могат да удовлетворят нуждите на доста клиенти.

"Цената на кубик скочи, но за да си купите, трябва предварителна заявка, тъй като количествата не са много и бързо свършват", казва пред вестник "24 часа" собственик на склад в покрайнините на Пловдив.

Евтини дърва за социално слабите в Кюстендил

Дърва за огрев по 45 лв./куб. метър предоставя за социално слаби хора Община Кюстендил, като за някои те ще са и безплатни. Общината е осигурила около 70 куб. метра дърва. Това са отрязани в града болни или опасни дървета, основно тополи, липи, кестени. С решение от май 2022 г. на Общинския съвет пространствен кубически метър дърва за огрев е 45 лв. и 57 лв. без ДДС, при обли трупи за обработка.

Дървесината се плаща предварително на касата в сградата на Общината. Максималното количество, което един човек може да купи за собствени нужди без право на продажба е до 7 куб. метра дърва за огрев и до 4 куб. метра обли за обработка.

По пунктовете в града дърва се продават само с предварително записване, като се чака поне месец. "Могат да се намерят все още, но не може веднага. Затова се записват хората. Каква ще е цената от другата седмица, не знам, засега все още са около 120-130 лева", твърди експерт по дърводобива в региона.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дървата за огрев няма да поскъпват

Спират социалните помощи за дърва и въглища

Вдигат помощите за отопление през зимата

Обявиха кога започват да дават помощите за отопление

Спиране на социалните помощи за дърва и въглища оставя много хора на студено

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички