Енергийната криза превърна Европа във водещ пазар за втечнен природен газ в света


Енергийната криза превърна Европа във водещ пазар за втечнен природен газ в света
Снимка: Nigeria LNG

2518

Европа внесе близо 1/4 (24%) от целия втечнен газ, търгуван през 2022 г., като се превърна във водещ пазар, в стремежа си да намери алтернатива на доставките на руския тръбен газ.

Тази година Европа трябва да внесе още по-големи количества втечнен газ, за да запълни хранилищата след края на зимния сезон. Анализаторите предупреждават, че следващата зима може да бъде много по-тежка за Стария континент, ако търсенето в Азия и най-вече в Китай се възстанови и засили конкуренцията за втечнен газ между европейските и азиатските пазари, пише Оіlрrісе. Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?

През 2022 г. Европа спечели, европейските референтни цени скочиха, след като Русия започва да прекъсва доставките на газ за повечето си клиенти на запад. Въпросът е дали през 2023 г. и след това Европа ще продължи да изпреварва Азия в предлагането на втечнен газ, след като търсенето в Азия започне да се възстановява. Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Вносът на втечнен газ в EC за 2022 г. достигна 101 млн. тона, което е скок с 58% спрямо 2021 г., сочат данни на Rеfіnіtіv.

Търсенето на Европа създаде шок в търсенето на вече напрегнатия световен пазар на втечнен газ, c допълнителни 50 млн. тона годишно, според консултантската компания Тіmеrа Еnеrgу. Ролята на Европа на пазара на втечнен природен газ рязко стана главна и вече е пряк, агресивен конкурент, отбелязва компанията. Десетки кораби с газ за Европа са на опашка в морето

Голяма част от европейския внос на втечнен газ стана факт, благодарение на слабото търсене в Азия, където Китай отчете спад в потреблението на газ на фона на забавяне на икономическия растеж, докато по-голямата част от Южна и Югоизточна Азия не можаха да си позволят рязко нарастващите цени на втечнения природен газ. Китай спира доставките на втечнен газ за Европа

Очаква се EC и Обединеното кралство да увеличат общия си капацитет за внос на втечнен природен газ до с 34% до 2024 г. спрямо 2021 г., обяви Администрацията за енергийна информация на CAЩ (ЕІА), като цитира данни от Международната група на вносителите на втечнен природен газ (GІІGNL).

Германия вече посрещна първия танкер с втечнен природен газ в новооткрития терминал за внос на втечнен газ във Вилхелмсхафен, като товарът пристига от експортното съоръжение на прохода Калказиу в САЩ. На бързи обороти: Германия е готова с първия си терминал за втечнен газ 

Според Тrаfіgurа при спад на доставките на руски тръбен газ Европа ще има нужда от "огромни обеми" втечнен газ през 2023 година. "Въпреки че Европа може да избегне прекъсване на електроснабдяването тази зима, ще трябва да внесе огромни обеми втечнен газ през 2023 г. предвид значителния спад на потоците от Русия", пише Тrаfіgurа в годишния си доклад до 30 септември.

Цените на природния газ в Европа трябва да се задържат високи, за да може Старият континент да продължи да привлича по-голямата част от товари с втечнен газ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Износът на втечнен газ от САЩ за Европа надмина всички очаквания

Изход от кризата: Европа търси газ и от Африка

Европа внася рекордни количества втечнен газ от Русия

Зимата на нашето недоволство: Какво ще стане със запасите на газ догодина?

Богата на газ африканска страна ще прати първите си доставки за Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички