В търсене на алтернатива на руския газ: Европа иска да внася газ и от Африка


В търсене на алтернатива на руския газ: Европа иска да внася газ и от Африка
Снимка: Nigeria LNG

3894

В опит да осигури потреблението на газ Европа обръща поглед към още един континент – Африка. Старият континент има интерес към още един нов проект за изграждане на терминал за втечнен природен газ на западния бряг на Африка.

Според проучванията газовото поле край бреговете на Сенегал и Мавритания съдържа около 425 млрд. куб. метра газ, което е над 5 пъти от цялото потребление на Германия за 2019 г. Терминалът е завършен на около 80%, а добивът няма да започне по-рано от края на 2023 г.

"Този проект няма да реши енергийната криза в Европа, породена от войната в Украйна, но все пак ще помогне проблемите в дългосрочен план да бъдат решени", споделя Гордън Бирел от BP, която участва в развитието на проекта. Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Въпреки че Африка е много богата на природен газ, разполага с огромни запаси и страни като Алжир са свързани с Европа с газопроводи, липсата на инфраструктура и проблемите със сигурността пречат на производителите от други части на континента да увеличат износа.

"Нигерия разполага с най-големите газови залежи в Африка", споделя говорител на петролното министерство в Абуджа. Същевременно обаче едва 14% от втечнения газ, внасян в Европа, е от там. Проектите в Нигерия срещат куп проблеми – от корупция и високи цени до тероризъм и енергийни кражби.

Друга страна пък – Мозамбик, който наскоро откри, че разполага с големи газови резерви, е принудена да бави развитието на проектите, тъй като са обект на атаки от действащите в северната част на страната ислямиски екстремисти. Африка на новата енергийна карта: Италианската Eni с втора LNG платформа край Мозамбик

Застрашени от пълно спиране на руския газ, европейските лидери през последните месеци спешно се обърнаха към други страни производители – Норвегия, Азербайджан и Катар и все повече гледат на Африка като на реалната алтернатива. Qatar Energy ще си партнира с Eni и Total в най-големия проект за втечнен газ в света

Припомняме, че през юли Италия подписа договор на стойност 4 млрд. долара за внос на газ от Алжир, а месец по-късно Египет сключи споразумение с ЕС и Израел да увеличи продажбите на втечнен природен газ. Сделка с Италия договори и Ангола.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Норвегия трябва да свали цената на газа, за да спаси Европа

Износът на втечнен газ от САЩ за Европа надмина всички очаквания

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички