Qatar Energy ще си партнира с Eni и Total в най-големия проект за втечнен газ в света


Qatar Energy ще си партнира с Eni и Total в най-големия проект за втечнен газ в света
Снимка: Qatar Gas

8250

Qatar Energy се договори с италианската Eni да стане част от най-големия проект в света за втечнен природен газ - North Field East, който се реализира в Катар, след споразумение с френската TotalEnergies по-рано този месец. Емирството си партнира с международни компании в първата и най-голяма фаза на разширяването за близо 30 млрд. долара, което ще засили позицията на страната като най-големия износител на втечнен природен газ в света. Приходите на Катар от износ на петрол и газ скочиха двойно

Държавният министър на енергетиката на Катар, президент и директор на Qatar Energy Саад Шерида ал-Кааби обясни, че Eni ще притежава 25% от новото съвместно предприятие. То ще даде 3,12% дял в разширението и се очаква да достави първия си газ в началото на 2026 г. "Това е стратегически ход, който разширява присъствието на Eni в Близкия изток и получава достъп до водещ световен производител на втечнен природен газ", заявиха от Eni.

По думите на директора на Eni Клаудио Дескалци ниският въглероден отпечатък на проекта е привлекателен за компанията. Втечненият газ не е без емисии, но е ценен, тъй като Европа търси алтернативи на руската енергия, особено тези, които избягват използването на въглеродно интензивните въглища. Standard & Poor's: Катар може да замени 13 % от руския газ за Европа

Преди това, на икономически симпозиум в Болоня, Дескалци заяви, че има недостиг от около 30 млн. куб. метра руски газ на ден, но Италия го компенсира чрез газопровода от Алжир и предлагането надвишава търсенето.

Инвестициите

Петролните компании са наддавали за четири съоръжения за втечняване и пречистване - т.нар. влакове за природен газ. TotalEnergies съобщи, че ще има 25% от един виртуален влак, което е дял от около 6,25% от всичките четири. Северното находище е част от най-голямото газово находище в света, което Катар дели с Иран.

Разширението на Северното находище трябва да започне до 25 г. с инвестиция от над 28 милиарда долара. Той включва 6 влака за втечнен природен газ, които ще увеличат капацитета на Катар за втечняване от 77 млн. тона годишно до 126 млн. тона годишно до 2027 г., като затвърдят статута му на най-големия производител в света. Петият и шестият влак са част от втората фаза - North Field South. Според източници Exxon Mobil Corp, Shell и ConocoPhillips също ще участват в разширяването на северното находище. Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Компаниите Total, Exxon, Shell, Eni и Chevron са предложили на Qatar Energy да инвестират в наградни активи, които държат в чужбина. Qatar Energy и Eni са партньори в петролни и газови проекти в Оман, Мексико, Мароко, Мозамбик и Кения. Пожар в терминал за втечнен газ застрашава доставките за ЕС

След завършването на инвестициите половината от произведения втечнен газ ще е предназначен за азиатския пазар, останалите 50% – за Европа.

Интерес и от Изток

Газовият мегапроект не привлича интереса само на западни компании. Апетити има и Китай, който е най-големият купувач на катарски втечнен природен газ. Очаква се китайските държавни петролни гиганти CNPC и Sinopec да инвестират по 5% дял в два отделни експортни влака, съобщават източници на Reuters. Катар разглежда всеки влак за износ като едно съвместно предприятие, а китайските компании ще инвестират във всеки влак, твърдят източниците.

Освен това CNPC и Sinopec преговарят с QatarEnergy за закупуване на до 4 млн. тона втечнен природен газ годишно за период до 27 години, което би било най-голямата сделка за втечнен газ между двете държави.

Преговорите са съсредоточени върху ценообразуването на дългосрочните сделки за доставки, които ще бъдат обвързани със световния пазар на петрол. "Китайското участие във влаковете е по-скоро като финансов инвеститор, тъй като делът е много малък. Ключови са преговорите за цените на дългосрочните доставки на газ", казва един от източниците на Reuters.

Индийски компании също проявявали интерес към инвестиции в газовия мегапроект.

Китай e най-големият купувач на втечнен природен газ в света през 2021 г., като вносът покрива 45% от нуждите му от природен газ. Катар е най-големият доставчик на втечнен природен газ за Китай след Австралия през първите пет месеца на 2022 г., според данните на Refinitiv Eikon. Делът на Китай в катарския износ на втечнен природен газ е скочил повече от два пъти - до 24,9% през януари-май 2022 г. от 11,7% през януари-май 2021 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

САЩ очакват с 25 % повече износ на втечнен природен газ още тази година

САЩ стават най-големият износител на втечнен природен газ в света

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички