Европа скоро ще получи първи доставки на втечнен газ от Мозамбик


Европа скоро ще получи първи доставки на втечнен газ от Мозамбик
Снимка: Eni

7055

Европа ще получи първите си доставки на газ от Мозамбик още в края на октомври или в началото на ноември. Синьото гориво ще дойде от плаващия терминал за втечнен газ "Корал Сул", управляван от италианския енергиен гигант Eni. Изход от кризата: Европа търси газ и от Африка

Танкерът за втечнен газ British Sponsor, собственост на британската BP, вече е край бреговете на африканската държава в очакване да бъде натоварен. Цялото годишно производство на "Корал Сул", възлизащо на 3,4 милиона тона, вече е договорено с BP за следващите 20 години. Газът от находището е предназначен изцяло за европейския пазар, съобщава местният петролен регулатор, цитиран от Reuters.

Новите товари с втечнен природен газ ще помогнат за облекчаване на свития световен пазар на втечнен газ и недостига на газ в Европа, предизвикан от решението на Русия да ограничи доставките на газ по тръбопроводи към големите европейски икономики. Десетки кораби с газ за Европа са на опашка в морето

Eni откри газовото находище "Корал Сул" през 2012 г., проучвайки газовите залежи край брега на Мозамбик. 5 години по-късно италианската компания окончателно реши да инвестира, обещавайки след още 5 години да започне да произвежда газ, използвайки плаваща инсталация за втечнен газ.

Благодарение на бързите си действия, ръководени от главния изпълнителен директор Клаудио Дескалзи, Eni успя да спази първоначалния си график въпреки пандемията и проблемите с веригата за доставки. Африка на новата енергийна карта: Италианската Eni с втора LNG платформа край Мозамбик

Липсата на сигурност плаши инвеститорите

Износът от Мозамбик ще помогне за трансформирането на икономиката му, тъй като в страната се изливат милиарди долари за разработване на огромни офшорни газови находища в нейния дълбоководен басейн "Ровума".

Но въоръженият бунт, свързан с джихадистите от "Ислямска държава", изплаши инвеститорите. Френският петролен гигант TotalEnergies миналата година обяви форсмажорни обстоятелства по проекта си за втечнен газ на стойност 20 милиарда долара на фона на нарастващите атаки в северната част на провинция Кабо Делгадо.

Петгодишният конфликт отне повече от 4000 живота и разсели около един милион души, каза Световната банка, която очаква икономическият растеж да се ускори в средносрочен план до средно 5,7% между 2022 г. и 2024 г., щом започне производството на втечнен газ.

През януари изпълнителният директор на TotalEnergies Патрик Пуян каза при посещение в Мозамбик, че се надява да рестартира изграждането на своето съоръжение за втечняване на газ "Афунги" тази година, въпреки че енергийният регулатор очаква компанията да се завърне през следващата година, в зависимост от нивото на сигурност. "Доволни сме от подобряването на стабилността в провинция Кабо Делгадо... Очакваме Total да се върне до следващата година", посочват от регулатора.

Местните власти очакват и американската ExxonMobil да се завърне към своя проект за добив на втечнен газ в района в началото на 2023 г. Така ресурсите на басейна "Ровума" ще могат да се използват в максимална степен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китай спира доставките на втечнен газ за Европа

Qatar Energy ще си партнира с Eni и Total в най-големия проект за втечнен газ в света

Износът на втечнен газ от САЩ за Европа надмина всички очаквания

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички