Вносът на руски втечнен газ в Европа скочи до рекордно високо ниво


Вносът на руски втечнен газ в Европа скочи до рекордно високо ниво
Снимка: LNG Industry

15355

Европа внася рекордно количество руски втечнен газ, което подчертава, че регионът все още остава зависим от страната по отношение на важното гориво, въпреки че доставките по тръбопроводи са почти спрели, пише Financial Times.

Вносът на руски втечнен природен газ, който обикновено се транспортира с големи танкери, нарасна с над 40% между януари и октомври тази година спрямо същия период на 2021 г. Това подчертава трудността на Европа да се откаже от руския газ, въпреки опитите на Брюксел да се отклони тези източници.

Руският втечнен природен газ съставлява 16% от европейския внос по море през този период. Въпреки че общият обем от 17,8 млрд. куб. метра е част от 62,1 млрд. куб. метра газови потоци по тръбопроводите през това време, все пак прави Европа зависима от възможностите на Русия в енергетиката. Русия доставя втечнен газ на България

"Един ден Путин може да се събуди и да каже "ще спрем да изпращаме втечнен природен газ в Европа", принуждавайки региона да купува от още по-скъпия спот пазар", коментира Ан-Софи Корбо, глобален изследовател в Центъра за глобални изследвания Енергийна политика в Колумбийския университет.

По думите ѝ Русия може да пренасочи товарите към страни, които изпитват недостиг на втечнен газ, като Бангладеш и Пакистан, на ниски цени, за да "постигне политически печалби" и "да окаже натиск върху европейците". "Важно е да не забравяме, че много страни страдат, защото не могат да си позволят втечнен газ.", заяви Корбо.

Няма санкции за руския газ, заради значението му за енергийната сигурност на някои европейски държави. Кремъл се възползва, като постепенно намали потока през тръбопроводите след началото на войната в Украйна, като повиши цените и подхрани кризата с разходите за живот в целия континент. Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

Газовите достакви през тръбопровода Ямал, който минава през Полша, са спрени от май, а Русия прекъсна потоците през газопровода "Северен поток 1" към Германия през лятото. По-късно тръбопроводът имаше течове, което беше определено от някои европейски страни като умишлен акт на саботаж. Сериозен саботаж: Швеция откри следи от експлозиви до "Северен поток"

Освен това Русия наскоро заплаши да ограничи доставките за Западна Европа чрез единствения тръбопровод, свързващ все още региона през Украйна. Газът по тръбопроводите от Русия е спаднал с близо 80% спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на мозъчния тръст Bruegel.

За да запълни недостига, Европа, която миналата година е внесла 155 млрд. куб. м руски природен газ, включително втечнен газ, се обърна към международния пазар за втечнен газ. Тя е внесла рекордните 111 млрд. куб. м втечнен газ за първите 10 месеца на 2022 г., показват данни от Refinitiv, което е увеличение от близо 70% на годишна база. Вносът от Русия за периода възлиза на 17,8 млрд. куб. м, нараствайки с 42% спрямо същия период на 2021 г., като Франция, Белгия, Испания и Нидерландия поемат почти всички обеми.

По-голямата част от руския втечнен газ идва от съвместното предприятие Yamal LNG, чиито мажоритарен собственик е руската компания "Новатек", с други дялове, притежавани от френската Total, китайската CNPC и китайски държавен фонд. Малко под 10% от акциите на "Новатек" са собственост на руската държавна компания "Газпром". Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Голям кораб с втечнен газ от съоръжението Портовая близо до южната граница на Русия с Финландия пристигна в Гърция миналия месец, според компанията за анализ на сателитни данни QuantCube. Това ще бележи първата доставка от проекта Портовая, започнал работа по-рано тази година.

От 2017 г. страната е сред първите 3 източника за Европа, като представлява 20% от общия ѝ внос за последните 3 години. Русия е вторият по големина източник тази година, според Refinitiv, но делът ѝ е спаднал до 16% въпреки рекордния внос, тъй като Европа е доставила повече втечнен газ от Америка – 42%. Катар беше третият по големина доставчик на втечнен газ за Европа с 13,7%. Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

"Моето донякъде цинично мнение е, че ако купуваме LNG от Русия, това е добре. Защото получаваме от руснаците това, което иначе би било изпратено някъде другаде. Това, от което Европа спешно се нуждае, е механизъм за защита в случай, че Русия селективно изпраща газ на отделни купувачи в Европа, за да купува политически облаги и да наруши единството на континента.", заяви Георг Захман, старши сътрудник в Bruegel. Китай спира доставките на втечнен газ за Европа

Европейската солидарност вече е подложена на изпитание с разрив между страни като Испания и Гърция, които подкрепят тавана на цените на газа, а Германия, Дания и Нидерландия са скептични към такъв ход. Междувременно Унгария подписа ново газово споразумение с "Газпром" през август.

Ако солидарността се разпадне, "тогава може да изложим на риск повече страни, не само Унгария, да са склонни да приемат руския газ, което би било голям проблем", посочи Захман.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?

Богата на газ африканска страна ще прати първите си доставки за Европа

Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

Износът на втечнен газ от САЩ за Европа надмина всички очаквания

Десетки кораби с газ за Европа са на опашка в морето

България си гарантира втечнен газ от САЩ за цели 20 години

На бързи обороти: Германия е готова с първия си терминал за втечнен газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички