Швеция откри следи от експлозиви на мястото на течовете на "Северен поток"


Швеция откри следи от експлозиви на мястото на течовете на "Северен поток"
Снимка: Getty Images

6044

Разследването на изтичане на газ от двата подводни газопровода, свързващи Русия с Германия, е открило следи от експлозиви, което потвърждава, че става въпрос за "сериозен саботаж", съобщи Шведската прокуратура, пише CNBC. Потвърдиха версията за саботаж на "Северен поток"

Шведски и датски следователи разследват вълна от детонации на тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2 на 26 септември, които доведоха до течове на газ в Балтийско море. Предизвикани са 4 изтичания на газ на 4 места: 2 в изключителната икономическа зона на Дания и 2 в тази на Швеция.

По данни на Шведската прокуратура в изявление "остатъци от експлозиви са идентифицирани върху няколко от иззетите чужди предмети". Работата продължава, "за да могат да се направят сигурни заключения за инцидента", като прокуратурата отбеляза, че разследването е "обширно и сложно".

"Продължаващото предварително разследване трябва да покаже дали някой може да бъде заподозрян и по-късно преследван", се казва в съобщението. Три държави са главните заподозрени за взривовете по "Северен поток"

Мнозина в Европа подозират, че изтичането на газ от "Северен поток" е следствие от нападение, особено след като се случи по време на енергийно противопоставяне между ЕС и Русия. Москва многократно отрече да е унищожила тръбопроводите. Забелязани са руски военни кораби около "Северен поток" в началото на седмицата

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще изчака пълна оценка на щетите, преди да вземе решение за ремонт, предаде Reuters. "Газпром" намекна, че НАТО има роля за взривовете на "Северен поток"

Датската полиция подчерта още миналия месец, че "мощни експлозии" са причинили щетите по тръбопроводите "Северен поток". Шведските и датските власти по-рано определиха силата на експлозиите съответно на 2,3 и 2,1 по скалата на Рихтер, което според тях съответства на експлозивен товар от "няколкостотин килограма". Има ли саботаж на газопроводите "Северен поток"?

Учените по климата описаха шокиращите изображения на изхвърляне на газ на повърхността на Балтийско море в края на септември като "безразсъдно изпускане" на емисии на парникови газове, което, ако е умишлено, "е екологично престъпление".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германия е знаела за саботажа на "Северен поток" още преди месеци

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички