"Газпром": През 2015 г. беше намерена мина на НАТО край "Северен поток 1"


"Газпром": През 2015 г. беше намерена мина на НАТО край "Северен поток 1"
Снимка: iStock

5100

През 2015 г. руската държавна газова компания "Газпром" е намерила мина на НАТО край тръбите на "Северен поток 1", заяви говорителят на компанията Сергей Куприянов пред държавната руска телевизия "Россия 24". Тогава от Алианса са обяснили, че взривното устройство е било загубено при учение в района. Забелязани са руски военни кораби около "Северен поток" в началото на седмицата

"Днес е нужно да припомним за събития около газопровода "Северен поток", които по-рано не бяха съобщавани", обясни Куприянов, цитиран от ТАСС. По думите му инцидентът е от ноември 2015 г., а мината се е намирала между двете тръби на газопровода.

На сайта на проектната компания Nord Stream 1 AG наистина има публикация от тогава, в която се разказва за открито и обезвредено от шведските военни взривно устройство. Като превантивна мярка е било спряно подаването по една от тръбите на газопровода. Устройството е било открито при рутинна проверка на трасето на тръбите на около 120 км от остров Готланд.

По този начин от "Газпром" косвено намекват, че е възможно НАТО да е взривил "Северен поток". В момента Швеция и Дания разследват серията от взривове, които засегнаха три от тръбите на газопровода. Шведският премиер Магдалена Андерсон обяви, че няма да споделят с "Газпром" резултатите от проверките, пише Reuters. Премиерът на Русия Михаил Мишустин поиска и руско участие в разследването, което Швеция отхвърли. Засега данните показват доказателства за взривове и саботаж на работата на газопровода. Потвърдиха версията за саботаж на "Северен поток"

След спирането на "Северен поток 1" газопреносната мрежа на Украйна и "Турски поток" останаха единствените входни точки на руския газ в Европа. При вчерашния масивен обстрел над Украйна обаче няма данни за повредени газопроводи – операторът на мрежата ГТС "Украйна" очаква през входна точка "Суджа" днес, 11 октомври, да преминат 42,4 млн. куб. метра газ, т.е. същите обеми, както средното за последните месеци. Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Междувременно Украйна спря износа на електроенергия за Европа заради повредена от руските ракетни удари инфраструктура, поражения има и по мрежата, и по производствени мощности. Снощи украинците бяха помолени да ограничат потреблението си в пиковите часове между 17 и 22 часа, за да се балансира системата.

Масираният ракетен обстрел на украински градове оказа влияние и на търговията на газовите пазари в Европа. Цената на природния газ на нидерлансдката борса TTF дори намаля до най-ниското си ниво от 1 юли насам – търговията затвори при 154 евро/MWh. Тази сутрин контрактите с доставка през ноември вече достигат цена от 153 евро/MWh.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЦРУ е предупредило Германия за възможни атаки срещу "Северен поток" още през лятото

Германия разследва саботаж на "Северен поток", Русия обвини противниците на "Газпром"

Газовата криза: Кой страда най-много от спирането на "Северен поток 1"?

"Газпром" измисли начин да пусне газа за Европа

Русия пак опитва да саботира доставките на газ по "Северен поток 1"

Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички