"Газпром": Доставките на газ за ЕС могат да бъдат възобновени по "Северен поток 2"


"Газпром": Доставките на газ за ЕС могат да бъдат възобновени по "Северен поток 2"
Снимка: iStock

19926

Налягането в тръбите на "Северен поток" намалява и това ще позволи да започне разследването на инцидентите, довели до разрушаване на три от тръбите, пише в своя канал в Телеграм руската газова компания "Газпром". Путин e готов да пусне газа за Европа, но по "Северен поток 2"

Оттам допълват, че по проекта има една цяла тръба – по "Северен поток 2" и ако има решение от властите в Германия, доставките могат да се възобновят. Русия посочи на Европа спасението от газовата криза: "Северен поток 2"

Берлин спря процедурата за лицензиране на "Северен поток 2", след като руският президент Владимир Путин призна самообявилите се украински републики ДНР и ЛНР. След това Москва започна войната в Украйна и постепенно намали доставките на газ по "Северен поток 1" заради наложените ѝ западни санкции и възможността да се извършва ремонт по газопровода. От Москва няколко пъти напомниха за "Северен поток 2", който може да се въведе в експлоатация, но Германия възприе това като шантаж и отказа официално да издаде лиценз за работата на "Северен поток 2". Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"

Междувременно от "Газпром" съобщиха, че намаляват добивите си със 17,1% от началото на годината до 1 октомври. Данните показват, че първите девет месеца на годината компанията е добила малко над 313 млрд. куб. метра газ.

Намалението е основно заради намалението на износа (с над 40%) до 86,9 млрд. куб. метра, както и на вътрешното потребление – с 4,2%. От "Газпром" посочват, че и износът по източния газопровод "Силата на Сибир" расте, но без да дават конкретни данни.

В съобщението от компанията коментират, че в европейските газохранилища има нагнетени 62,8 млрд. куб. метра. По данни на Gas Infrastructure Europe това е малко над 88% от капацитета им. Руският държавен холдинг отбелязва, че за да се достигнат нивата, с които Европа посрещна зимата на 2019-2020 година, в газохранилищата трябва да бъдат нагнетени още 9,6 млрд. куб. метра.

В украинските газохранилища има нагнетени 14 млрд. куб. метра газ, а за спокойното справяне със зимните месеци трябват 19 млрд. куб. метра. Според компанията в Украйна има само теоретична, но не и практическа възможност за запълването на газохранилищата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Газпром" разкри кога ще пусне газа по "Северен поток 1"

Засекли са руски военни кораби около "Северен поток" в района на течовете

Германия е знаела за саботажа на "Северен поток" още преди месеци

Глътка въздух: Операторът на "Северен поток 2" отново избегна фалита

Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Кой колко е инвестирал в Северен поток 2

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички