Глътка въздух: Операторът на "Северен поток 2" отново избегна фалита


Глътка въздух: Операторът на "Северен поток 2" отново избегна фалита
Снимка: Energy Connects

9360

Затъналият в дългове оператор на руския газопровод "Северен поток 2" за пореден път избегна фалита. Кантоналният съд в седалището на Nord Stream 2 AG в Цуг, Швейцария, удължи временния мораториум с 4 месеца, до 10 януари 2023 г., както беше обявено в швейцарския официален държавен вестник. Отсрочката, дадена за първи път през май, изтичаше на 10 септември, пише DPA.

Това означава, че кредиторите няма да могат да събират пари до януари. Назначеният от съда администратор, компанията Transliq, може да проучи кое ще има шанс за успех - преструктуриране или споразумение с кредиторите. В противен случай трябва да се открие производство по несъстоятелност съгласно швейцарското законодателство. Русия посочи на Европа спасението от газовата криза: "Северен поток 2"

Удължаването на крайния срок няма конкретно отражение за дейността на проектната компания. "Продължаваме да работим както преди. Работим със синдика, който се запознава със ситуацията в компанията", заяви говорителят на Nord Stream 2 AG Улрих Лисек. Nord Stream 2 AG е дъщерно дружество на руския газов концерн "Газпром" със седалище в Цуг, на 30 км южно от Цюрих. Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"

Според юристи временният мораториум цели да даде възможност на дружествата със затруднения в плащанията да се справят с проблемите, без да фалират. Обикновено той се предоставя, ако има налични активи и има вероятност кредиторите да се съгласят на частично погасяване на вземанията си. Удължаването на мораториума означава, че състоянието на дружеството не се е влошило. Задачата на синдика е, наред с другото, да опазва и активите. Германия обмисля национализация на своята част от "Северен поток 2"

Тръбопроводът, прокаран и завършен през Балтийско море, трябваше да доставя руски газ в Германия. Германското правителство отложи процедурата по одобрение на фона на войната в Украйна. Малко преди руската инвазия САЩ вече бяха наложили санкции над Nord Stream 2 AG и направиха невъзможни дейностите с компанията. В началото на март икономическото ведомство на кантона Цуг съобщи за сериозни затруднения с плащанията заради санкциите и предстоящ фалит. По това време 100 служители в Цуг бяха съкратени. Жестоки санкции: САЩ заплашва да спре "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Путин e готов да пусне газа за Европа, но по "Северен поток 2"

Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Кой колко е инвестирал в Северен поток 2

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички