ЦРУ е предупредило Германия за възможни атаки срещу "Северен поток" още през лятото


ЦРУ е предупредило Германия за възможни атаки срещу "Северен поток" още през лятото
Снимка: iStock

15718

Още през лятото ЦРУ е предупредило германските власти за възможен саботаж на газопроводите "Северен поток", пише Der Spiegel, като се позовава на източници в Берлин. Пред изданието от германското правителство отказват да коментират разузнавателните данни идейности, но добавят, че са склонни да вярват, че това е целенасочена атака срещу газопроводите. Германия разследва саботаж на "Северен поток", Русия обвини противниците на "Газпром"

Официално американските власти също не потвърждават версията за саботаж на "Северен поток". Според ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен спирането на газопроводите "не е в интерес на никого", а разследването на инцидента продължава. Белият дом също отказа да коментира версиите за случилото се.

Ръководителите на ЕС обаче са много по-категорични в изказванията си и открито говорят за саботаж. "ЕС ще отговори на саботажа по трите линии на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" с решителни действия, но първо трябва да бъдат идентифицирани извършителите", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Според нея всяко умишлено прекъсване на активната енергийна инфраструктура на Европа е неприемливо и ще доведе до възможно най-силния отговор. Русия пак опитва да саботира доставките на газ по "Северен поток 1"

"Инцидентите в "Северен поток" са резултат от умишлени действия", категоричен е и ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. По думите му ЕС ще подкрепи всяко разследване на инцидентите и ще предприеме мерки за укрепване на енергийната сигурност на съюза.

Германия, Дания и Швеция заявиха, че причината за течовете по "Северен поток" са умишлено предизвикани взривове. "Течовете, открити в газопровода "Северен поток", очевидно са причинени от умишлени действия и не могат да бъдат резултат от случаен инцидент. Все още няма информация кой стои зад това", отбеляза датският премиер Мете Фредериксен. Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

По думите на министъра на икономиката на Германия Роберт Хабек течовете са резултат от целенасочени атаки срещу инфраструктурата и със сигурност не са предизвикани от естествени причини – инцидент или корозия на материала. Според премиера на Полша Матеуш Моравецки този акт на саботаж е свързан със следващата крачка в ескалацията на ситуацията в Украйна.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че в Русия "не изключват възможността за саботаж". Русия обвини Европа за спрения газ

Припомняме, че на 26 септември през нощта рязко спадна налягането в двете разклонения на "Северен поток 1". Малко по-късно същото се случи и с едното разклонение на "Северен поток 2". Датските морски власти идентифицираха изтичането на газ край остров Борнхолм и забраниха корабоплаването в района. Те публикуваха видео и снимки, на които се вижда, че аварията не е дребна, а е солидно изтичане на газ. По-късно стана ясно, че течовете са три.

От Шведския национален сеизмологичен център заявиха, че са регистрирали мощни подводни експлозии в района на теча, но смятат, че не са свързани със земетресението. Според сеизмолозите вторият, по-мощен взрив е еквивалент на взривяване на 100 кг. тротил. При това взривовете не са на морското дъно. "Сигналите не приличат на тези от земетресения, а напомнят сигнали от регистрирани взривове", съобщава Геологическата служба на Дания и Гренландия. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Путин предупреди: Европа я чака енергийна катастрофа

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Русия посочи на Европа спасението от газовата криза

Путин e готов да пусне газа за Европа, но по неговите правила

Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички