Русия не дава разрешително за връщането на турбината за "Северен поток 1"


Русия не дава разрешително за връщането на турбината за "Северен поток 1"
Снимка: iStock

11268

Турбината на газопровода "Северен поток 1", предизвикала сътресения в газовия сектор на Европа, от 17 юли е в Кьолн, транспортирана от логистичната фирма Challenge Group. Засега обаче не е ясно кога ще бъде монтирана обратно на компресорната станция "Портовая", тъй като Русия още не е дала разрешително за това, съобщава Reuters.

В средата на юни "Газпром" намали обема на доставките по "Северен поток 1" с 60%, след като Канада задържа ремонтираната турбина за компресорната станция заради западните санкции. След преговори между Отава и германските власти беше използвано изключение от санкциите и турбината беше върната в Европа. Русия ще увеличи газовите доставки, ако Канада върне турбина за "Северен поток 1"

На 21 юли приключи и плановата профилактика на "Северен поток 1", след която доставките бяха възстановени, но отново с до около 40% от капацитета, съобщи операторът на газопровода Nord Stream AG. Президентът на Русия Владимир Путин изрази преди дни съмнения как е ремонтирана спорната турбина за газопровода и уточни, че при авария с нея целият газопровод ще бъде спрян отново. Путин: Газът може да намалее още, вината е на Европа

Източниците на Reuters твърдят, че Москва не е изпратила до митническите власти нужните документи, за да се разреши вносът на турбината на руска територия. От Siemens обясниха, че обикновено това е рутинна процедура и биха искали да доставят възможно най-бързо оборудването, но не зависи от тях. Газпром измисли нов трик, за да спре газа за Европа

Германският икономически министър Роберт Хабек коментира, че има съмнения, че Русия не иска да си върне турбината. Според него това означава, че обясненията за технически проблем са претекст и това не е поведение на гарант на енергийната сигурност на Европа.

Reuters посочи, че засега "Газпром" не дала коментар около "Северен поток 1". Преди това от компанията се оплакаха, че Siemens не са им предоставили техническата документация за направения ремонт на турбината, като на този етап не е ясно дали компанията е изпратила исканата информация. "Газпром" не можел да гарантира безопасността на "Северен поток 1"

Владимир Путин коментира преди дни и че в края на юли още една турбина на "Северен поток 1" трябва да бъде изпратена в Канада за ремонт и намекна, че от това дали ще бъде върната, ще зависи обемът на доставките по газопровода. Русия ще използва ремонт, за да спре изцяло газа за Германия?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

"Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички